Za 320 kuna na e-Bayu kupio škrinju s blagom - računalo s osobnim podacima milijun ljudi

Za 320 kuna na e-Bayu kupio škrinju s blagom - računalo s osobnim podacima milijun ljudi

OSOBNI podaci više od milijun korisnika usluga banaka u Velikoj Britaniji, pronađeni su na računalu koje je prodano putem e-Baya. Na tvrdom disku računala pronađeni su podaci korisnika American Expressa, NatWest i Royal Bank of Scotland banaka, a među tim podacima nalaze se imena, adrese, brojevi mobitela, brojevi bankovnih računa i kreditnih kartica pa čak i potpisi korisnika, prenosi Daily Mail.

Računalo je kupio 56-godišnji IT menadžer iz Oxforda, Andrew Chapman, koji je ostao zapanjen pronađenim podacima prilikom provjere tvrdog diska računala. "Nisam mogao vjerovati da gledam u povjerljive podatke tisuća i tisuća klijenata banaka", rekao je Chapman, koji je o pronalasku obavijestio nadležne vlasti.

Dosad najgori gubitak osobnih podataka u Britaniji

Ovaj masovni gubitak podataka, koji dosad najgori u Velikoj Britaniji, jasno je kršenje obveza banaka u zaštiti svih osobnih podataka njihovih korisnika. Britanski mediji ga opisuju kao "virtualnu škrinju s blagom za lopove", pomoću koje kriminalci mogu bez problema preuzeti identitet nekog od korisnika i isprazniti mu račune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je nevjerojatno. Te informacije doslovce vrijede milijune i bilo koji lopov mogao ih je vrlo lako iskoristiti", kazao je Adam Laurie, IT sigurnosni stručnjak. American Express i NatWest te Royal Bank of Scotland tvrde kako prvo moraju utvrditi koliko je potrošača ostalo oštećeno, prije nego li poduzmu odgovarajuće mjere. Sigurno je jedino da će svi kojima su osobni podaci kompromitirani, morati mijenjati kreditne kartice i bankovne račune.

"Royal Bank of Scotland i NatWest vrlo ozbiljno shvaćaju zaštitu osobnih podataka i provode stroge mjere u osiguravanju zaštite tih podataka. Bilo kakvo kršenje tih mjera u potpunosti je neprihvatljivo i biti će hitno istraženo", rekao je glasnogovornik tih dviju banaka. Iz American Expressa kazali su kako razmatraju novonastalu situaciju.

B.V.
Foto: Daily Mail

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara