Za besplatne udžbenike Zagreb će izdvojiti gotovo 34 milijuna kuna

Za besplatne udžbenike koje će na jesen podijeliti svim učenicima zagrebačkih osnovnih škola gradska vlast će ove godine izdvojiti gotovo 34 milijuna kuna, a isporučitelj udžbenika biti će državna tvrtka Narodne novine, odlučilo je danas zagrebačko Gradsko poglavarstvo.

Narodne novine ovaj su posao, vrijedan 33.92 milijuna kuna, dobile izravnom pogodbom, nakon što je Poglavarstvo od Vladinog ureda za javnu nabavu dobilo odobrenje da za kupnju udžbenika nije potrebno javno nadmetanje, kazao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i šport Ivo Lazanja.

No iako su Narodne novine, po podacima Poglavarstva, dale ponudu koja je 12 posto niža od tržišne vrijednosti, grad će potrošiti tri milijuna kuna više nego prošle godine, kada su zagrebačkim osnovnoškolcima prvi put darovani besplatni udžbenici.

Sklapanju posla bez javnog natječaja usprotivio se HNS-ov zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić, rekavši da se izravnom pogodbom Narodne novine dovodi u monopolistički položaj te da je i gradu u interesu da knjige nabavi po što povoljnijoj cijeni.

Drugi zamjenik, SDP-ovac Milan Bandić, odgovorio mu je da provedba ovako značajnog projekta nije mogla bila dovedena u pitanje zbog neznatne uštede, posebno ako se ima u vidu prošlogodišnje loše iskustvo s manjim dobavljačima.

Lazanja je pojasnio da za javni natječaj nije bilo niti vremena, jer je popis udžbenika za narednu školsku godinu Ministarstvu predan tek sredinom ovog mjeseca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom nove školske godine Poglavarstvo će, kako je odlučeno, pokrenuti i dvije nove medijske akcije namijenjene promicanju zdravlja i prevenciji zlouporabe psihoaktivnih droga. Akcijom protiv droga, vrijednom pola milijuna kuna, Zagreb će se, kako je istaknuto, priključiti obilježavanju 2004. kao "Godine borbe protiv zlouporabe opojnih droga", u namjeri da potakne na rješenje problema ovisnosti.

Slične ciljeve Poglavarstvo želi postići i akcijom za promicanje zdravlja "Znam, hoću, mogu", za čiju je realizaciju osigurano 300 tisuća kuna.

Osim osnovnoškolaca Poglavarstvo će nastaviti poticati i vrhunske sportaše, za koje je u proračunu namijenilo 7,5 milijuna kuna. Na današnjoj sjednici Poglavarstvo je utvrdilo i kriterije raspodjele tog novca klubovima kolektivnih sportova, dodajući da će do kraja godine program proširiti i na vrhunske sportaše u pojedinačnim disciplinama.

Poglavarstvo je prihvatilo i prijedlog da s Vladom zamijeni nekretnine u Krajiškoj ulici za zgrade nekadašnje vojne bolnice u Vlaškoj 87. U tom prostoru Zagreb planira smjestiti nekoliko srednjih škola, dok bi se u prostorima u Krajiškoj, koje prije zamjene grad treba kupiti, smjestile državne institucije. Prema ranijem dogovoru s Vladom grad će također prenijeti u državno vlasništvo parcelu od 3.600 četvornih metara na Trešnjevci. Taj teren država bi potom trebala prepustiti Crvenom križu za izgradnju Nacionalnog središta i Centralne škole, a gradu Zagrebu ustupiti nekretninu iste vrijednosti.

(Hina) xam yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara