Za Busha primjena mirovnih smjernica "najviši prioritet"

AMERIČKI predsjednik George W. Bush naredio je u srijedu svojim političkim savjetnicima da bliskoistočni mirovni plan postane "pitanje najvišega prioriteta", a jednoga veterana američke diplomacije zadužio da nadgleda primjenu sporazuma.

Ti potezi pokazuju da je Bush odlučio agresivnije pristupiti rješavanju izraelsko-palestinskoga sukoba. On, međutim, nije imenovao posebnoga izaslanika koji bi posredovao u sporovima, što bi se, smatraju diplomati, smatralo preuranjenim potezom.

"Sve su strane preuzele važne obveze, a Sjedinjene će se Države potruditi da se te obveze i ispune", rekao je Bush nakon sastanka s izraelskim i palestinskim premijerom u Aqabi čime je završen dvodnevni bliskoistočni summit.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državnome tajniku Colinu Powellu i savjetnici za nacionalnu sigurnost Condoleezzi Rice rekao sam da to mora postati najviši prioritet", dodao je Bush koji je diplomata veterana Johna Wolfa zadužio da predvodi američku ekipu za nadzor svakodnevnoga napretka u primjeni "mirovnih smjernica" koji predviđa stvaranje palestinske države do 2005. godine.

Bush je nakon Aqabe otputovao u Katar, gdje će u četvrtak razgovarati s visokim katarskim dužnosnicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara