Za "čišćenje" Falluje nekoliko dana, Mosul ponovo pod kontrolom

"ČIŠĆENJE" sunitskog pobunjeničkog uporišta Falluje, u kojoj su američke i regularne iračke snage u subotu završile veliku ofenzivu, trajat će četiri od pet dana, izjavio je za francuski AFP pukovnik američkih marinaca Mike Shupp, a istodobno je objavljeno da je iračka nacionalna garda ponovo preuzela kontorlu nad Mosulom.

"Trebat ćem nam vjerojatno četiri do pet dana da pregledamo svaku kuću u Falluji i grad očistimo od pobunjenika", rekao je Shupp. Nakon toga će početi obnova grada, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zapovjednik američkih marinaca u gradu Richard Natonski izjavio je ranije da je u napadu na Falluju ubijeno 1.200 iračkih pobunjenika.

Američki brigadni general Carter Ham izjavio je u nedjelju za Reuters da su iračke regularne snage ponovo preuzele kontrolu nad Mosulom, nakon što su pobunjenici u srijedu i četvrtak izazvali kaos u gradu. Najmanje devet od 33 policijske postaje u gradu tom su prigodom pale u pobunjeničke ruke.

"Vijesti da je Mosul izvan naše kontrole bile su pretjerane, ali ti dvodnevni događaji svakako su izazvali zabrinutos za sigurnost u gradu", rekao je Ham.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara