Za desetogodišnje odugovlačenje suđenja 3.500 kuna naknade

Zagrepčanki koja se nakon desetogodišnjeg odugovlačenja sudskog postupka obratila za zaštitu Ustavnom sudu ta je institucija danas dodijelila naknadu od 3.500 kuna zbog povrede njenog ustavnog prava na suđenje u razumnom roku.

Iako je odredio naknadu zbog dugotrajnosti postupka, Ustavni sud u ovom slučaju nije obvezao zagrebački Općinski sud na donošenje presude u određenom roku, jer je desetogodišnji spor nakon podnošenja ustavne tužbe završen nagodbom.

Postupak radi utvrđivanja i diobe imovine u izvanbračnoj zajednici Zagrepčanka je pred Općinskim sudom pokrenula još u lipnju 1994., a suđenje je u četiri navrata obustavljano, dok se jedan prekid odužio na čak dvije i pol godine.

U svom očitovanju zagrebački Općinski sud ustvrdio je da je na duljinu postupka, uz ponašanje stranaka, utjecala i bolest suca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ustavni sud je zauzeo stav da organizacijski ili kadrovski problemi suda nisu opravdanje za nerazumno dugo suđenje, tim više što se ne radi o osobito složenom slučaju.

Sutkinja izvjestiteljica Nevenka Šernhorst kazala je da je dosuđena novčana naknada manja nego u drugim takvim slučajevima jer su u obzir uzete sve okolnosti ovog slučaja i vrstu postupka.

Osobi koja je pravdu čekala od 1994., naknada manja od prosječne hrvatske plaće isplatit će se u roku tri mjeseca nakon što novac zatraži od Ministarstva financija.

(Hina) xam yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara