Za "Economist" je Hrvatska "gnjecavo dno Europe"

UGLEDNI londonski časopis "The Economist" je u svom godišnjem pregledu najvažnijih ličnosti i događaja u Europi 2006. godine Hrvatsku proglasio "gnjecavim dnom" Europe.

Časopis je kao razlog naveo "mrzovoljan" i "opstruirajući" pristup hrvatske vlade prema pitanjima pluralizma, medijskih sloboda i pravne države, te smatra kako taj stav predstavlja "alarmirajuću" prepreku njenom putu prema priključenju EU. Takav stav se objašnjava željom da se održi "mutni" i za Hrvatsku "prikladni" status quo.

Isti članak, inače, Sloveniju naziva "najklupskijom europskom zemljom" prošle godine, obrazlažući to njenim uspjehom pri uvođenju eura.

Časopis je epitetima nalik onom korištenom za Hrvatsku "počastio" i poljsku stranku Pravo i pravda ("najveće razočarenje"), kao i mađarskog premijera Ferenca Gyurcsanyja ("politika kloake").

Kao najvećeg gubitnika godine je naveo Moldaviju, čiji politički sustav ide prema kolapsu, a kao zabrinjavajući trend i činjenicu da na prostoru između Baltika, Jadrana i Crnog mora "nema reformske vlade", odnosno da su "korumpirane" post-komunističke elite sklonije podmićivanju od strane Rusije i njenog plina nego brige za dugoročni nacionalni interes.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara