U energetsku obnovu pet škola u Dalmaciji ulaže se 16 milijuna kuna

U energetsku obnovu pet škola u Dalmaciji ulaže se 16 milijuna kuna

Foto: Hina, 123rf

U SPLITU SU potpisani ugovori o energetskoj obnovi četiri osnovne i jedne srednje škole u Splitsko-dalmatinskoj županiji, vrijedni 16 milijuna kuna.

Ugovore o energetskoj obnovi uz sufinanciranje sredstvima iz europskih fondova osnovnih škola u Sinju, Dicmu, Omišu i Postirama (na Braču) te srednjoškolskog centra u Vrgorcu, s ravnateljima škola potpisao je potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

"Ovi ugovori vrijede blizu 16 milijuna kuna, a tim će se sredstvima financirati fasade, krovovi, ovojnice, podovi, prozori i vrata, a po završetku tih radova ove će škole imati uštedu više od 50 posto energije," rekao je ministar Štromar.

Novi natječaji

Najavio je kako će u studenom biti objavljen natječaj za energetsku obnovu vrijedan 380 milijuna kuna, a odnosit će se ne samo na obrazovne ustanove, nego i na zgrade u zdravstvu, socijalnoj skrbi, javnoj upravi, vatrogastvu, sportu i kulturi.

"To su bespovratna sredstva koja je osigurala Europska unija i trebamo ih uzeti," poručio je Štromar.

Rekao je kako očekuje objavljivanje natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća tijekom sljedeće godine. "Očekujemo tijekom ove godine odluku Europskog parlamenta da bi i mi mogli ući u taj projekt tijekom iduće godine, pa pozivam građane da počnu pripremati dokumentaciju za taj projekt jer se radi o velikim novcima", kazao je ministar Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije precizirao iznos koji će biti namijenjen za energetsku obnovu obiteljskih kuća, ali je ponovio da za energetsku obnovu sljedećih četiri do pet godina Ministarstvo raspolaže s 2,3 milijarde kuna.

"U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja imamo na raspolaganju više od 2,3 milijarde kuna za energetsku obnovu za sljedećih četiri do pet godina, a tim sredstvima pokrenut ćemo u građevini poslove vrijedne više od pet milijardi kuna", rekao je Štromar.

"Vratit ćemo graditeljstvo u slavne dane hrvatskog graditeljstva kakvo je bilo prije 2009. godine. Dolaze bolja vremena u graditeljstvu zahvaljujući i sredstvima namijenjenim za energetsku učinkovitost", poručio je Štromar.

Plaža Žnjan

Na novinarski upit u vezi splitske plaže Žnjan, ministar Štromar rekao je da će ih o tome izvijestiti nakon sastanka s gradonačelnikom Androm Krstulović Oparom.

U utorak je splitski gradonačelnik poslao opomenu prije ovršnog postupka dužnicima koncesionarima, koji na Žnjanu koriste javno pomorsko dobro kojim upravlja Grad Split, i od njih zatražio da podmire dospjele obveze za 2015. i 2016. godinu. Dugove za 2015. i 2016. koncesionari na Žnjanu moraju podmiriti temeljem Zakona o pomorskom dobru, Uredbe o postupku davanja koncesijskog odobrenja i drugih zakonskih propisa, priopćeno je iz splitske Gradske uprave. Grad ističe kako želi dokinuti neodrživo i nezakonito stanje na Žnjanu zbog interesa građana i svih koji koriste područje Žnjana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara