Za izumiranje dinosaura T-rexa kriv je parazit?

Tekst: I.Ka.
Foto: Wikipedia

NOVA TEORIJA o izumiranju dinosaura Tiranosaura Rexa je ta da su nestali s lica zemlje zbog infekcije grla. Stručnjaci koji se bave istraživanjem dinosaurice Sue koja se nalazi u muzeju u Chicagu pronašli su rupe u njenoj čeljusti slične onima koje su posljedica infekcija koja čine paraziti.

Ptice zarazile dinosaure

Do nedavno su smatrali kako su rupe u ustima dinosaurice Sue ožiljci zadobiveni u borbama s drugim dinosaurima. Danas znanstvenici kažu kako su paraziti uzrokovali infekciju u ustima i vratu koji su dinosauricu Sue tešku sedam tona doveli do smrti izgladnjivanjem. Ewan Wolff, znanstvenik i koautor studije o dinosaurima na Sveučilištu  Wisconsin-Madison kaže kako je njega zanimanje za ovu vrstu parazita privuklo jer je moguće kako je upravo to uzrok izumiranja ove vrste, a taj parazit se pojavljuje i kod ptica koje su mogle prenijeti bolest na dinosaure.

Rupe na kojima se nalaze u čeljusti dinosaura su gotovo identične onima kod ptica. Ožiljci koji ostaju nakon borbi tiranosaura i drugih dinosaura nisu neuobičajeni, ali su poprilično drugačiji od ovih. Rupe uzrokovane parazitima su uredne i rubovi su glatki naspram onih zadobivenih ugrizima, prenosi Daily Mail.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara