Za nasukavanje Marka Pola na Sit optuženi drugi časnik i kormilar

Tekst: I.Kri.
Foto: Marija Mihić (Cropix)

DRUGI časnik palube Sanjin Tulić i kormilar Vlatko Jukić optuženi su za izazivanje nesreće u kojoj se na otočić Sit u listopadu prošle godine nasukao Jadrolinijin putnički brod Marko Polo.

U policijskom priopćenju navodi se kako su drugi časnik i kormilar, kojima se ne navode imena i prezimena, "grubom nepažnjom propustili poduzeti određene radnje prema Pomorskom zakoniku na način da nisu motrili i identificirali plovidbene oznake na plovnom putu te nisu provjeravali kormilarski kurs, poziciju i brzinu broda kako bi u svakom trenutku bili sigurni da brod plovi u planiranom kursu, poglavito u vrijeme kad je upravljanje bilo prebačeno na automatsko kormilarenje".

U kaznenoj prijavi stoji kako su time prekršili propise o sigurnosti prometa i ugrozili ljudske živote, sigurnost broda i imovine te zaštitu morskog okoliša. Jadrolinijin Marko Polo toga se jutra prvo zabio u otok Balabra Vela da bi se potom i nasukao na otok Sit. Protiv Tulića i Jukića je Državnom odvjetništvu u Šibeniku podnijeta kaznena prijava. Još se točno ne može procijeniti materijalna šteta nastala nasukavanjem, ali se procjenjuje na iznos od oko 10 i 15 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara