Za obnovu osječke Tvrđe 13,5 milijuna kuna

Za obnovu osječke povijesne jezgre Tvrđe ove je godine osigurano 13,5 milijuna kuna iz državnog proračuna, te od grada Osijeka, Osječkobaranjske županije i Ministarstva kulture, što je dosad najveća svota od Domovinskog rata.

Novac će biti raspoređen Agenciji za obnovu Tvrđe i Konzervatorskom odjelu, a kako ističu u tim ustanovama, obnova Tvrđe uistinu bi do kraja godine trebala vidljivo napredovati.

Nažalost, znatan dio novca namijenjen je izradi dokumentacije i projekata, ističe ravnatelj Agencije za obnovu Tvrđe Srećko Lovrinčević. Najveći su projekti završetak generalnog urbanističkog plana za Tvrđu te svih planova detaljne obnove infrastrukture, koja je u lošem stanju.

Po riječima Srećka Lovrinčevića, taj će projekt u proljeće nominirati za Intereg program Europske unije, te će zatražiti pomoć od 30 milijuna eura. Ako projekt barem djelomično prođe, na jesen bi trebala početi obnova kanalizacijskog sustava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija za obnovu Tvrđe ove godine, među ostalim, namjerava urediti prostorije u sjeveroistočnim bedemima za radionice starih obrta, prikupiti svu dokumentaciju i početi s uređenjem osme utvrde za kulturne udruge. Potrebno je i detaljno utvrditi stanje desetak ugroženih objekata.

Pročelnik Konzervatorskog odjela Zvonko Bojčić najavljuje obnovu pročelja Glazbene škole Franje Kuhača, zatim galerije "Waldinger", crkve sv. Mihovila te Trga Svetog Trojstva u Tvrđi, koji će dobiti novi izgled. Primjerice, 1,5 milijuna kuna namijenjeno je za uređenje pročelja bivše General vojarne, gdje je danas sjedište Rektorata osječkoga Sveučilišta J.J. Strossmayera.

(Hina)vsik ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara