Za pet dana će se znati hoće li potvrditi prvu optužnicu protiv Todorića

Za pet dana će se znati hoće li potvrditi prvu optužnicu protiv Todorića
Foto: EPA

ZAGREBAČKI Županijski sud danas je raspravljao o prvoj optužnici protiv Ivice Todorića, a odluku će optužno vijeće objaviti sljedeći tjedan.

Tužiteljstvo i obrana danas su iznijeli svoja viđenja osnovanosti ove optužnice. 

Bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića, menadžere Antu Huljeva i Pirušku Canjugu te Austrijanku Nicole De Rossi tereti se da su 2013. plaćanjem fiktivnih usluga jednoj švicarskoj tvrtki koncern oštetili za milijun i 250 tisuća eura.

"Velika istraga samo što nije završila, dobili smo dodatni zahtjev za izuzećem vještaka i o tome treba odlučiti. Što se tiče dokaza, dokazi su prikupljeni i samo treba donijeti Državno odvjetništvo odluku", kazao je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić. 

Ivica Todorić, predsjednik Uprave Agrokora, i Ante Huljev, izvršni direktor financija, u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zloporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Obrana je sudskom vijeću prezentirala svoje dokaze. Tvrde da su sve savjetodavne usluge doista i obavljene. Drugim riječima, da je iznos od 1,25 milijuna eura opravdano uplaćen.

>> Zagrebački županijski sud danas odlučuje o prvoj optužnici protiv Todorića

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna.

"Smatramo da je optužnica apsurdna jer je riječ o legalno-pravnom poslu zbog kojeg nema razloga za podizanje optužnice, ali nas na ovom sudu ništa ne čudi", kazala je nakon odgođene sudske sjednice Todorićeva braniteljica Jadranka Sloković.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa u ime švicarskog trgovačkog društva za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici Uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

Branitelj trećeoptužene Piruške Canjuge, odvjetnik Anto Nobilo izjavio je da ne postoji nijedan dokaz da je njegova branjenica ikoga poticala na neko kazneno djelo. "Ovo je školski napisana optužnica bez ijednog dokaza. Vrijeme je da sudsko vijeće podvuče crtu i prema nedostatku dokaza zaključi da se bez valjanih dokaza ne može podići optužnica", dodao je Nobilo.

Zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Karolina Dragičević kazala je da je spornih 1,25 milijuna eura s računa švicarske tvrtke blokirano u prethodnom postupku i da je nova sjednica optužnog vijeća zakazana za 12. prosinca.

Istraga počela 2017. godine

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo.

Osumnjičene terete za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ivica Todorić je još od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića, koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, a 20. studenoga prošle godine na slobodu je izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara