Za referendum o radu do 67. skupljeno je 748.624 potpisa

Za referendum o radu do 67. skupljeno je 748.624 potpisa
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

INICIJATIVA "67 je previše" prikupila je 748.624 potpisa za referendum o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, javlja Media Servis.

Potpise će Incijativa predati saboru u četvrtak, u 11.30.

Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever gostovao je na N1.

"Najavljeno je da ćemo razgovarati i s predsjednikom sabora Gordanom Jandrokovićem. Mi cijelo vrijeme govorimo da smo dovedeni pred gotov čin. Nije se ozbiljno pregovaralo. Dobili smo gotova rješenja. Kad je bilo vrijeme za razgovor, nas su odbili. Dan prije izglasavanja zakona bili smo i u klubu HDZ-a i predlagali smo im treće čitanje i rekli su nam da je to kasno. Nama nije preostalo ništa drugo nego da idemo po potpise. 700 tisuća prikupljenih potpisa je zalog da se referendum mora održati", kazao je Krešimir Sever. 

"Zajednička komisija da će otvoriti kutije, pregledati potpisne liste koje sadrže potpise i vidjeti odgovara li brojka upisnih knjiga onome što je u kutiji. Nakon što se to izvrši, odvijat će se razgovor s predsjednikom sabora. Sabor će tražiti provjeru. Očekujemo zbog brojke potpisa da će ići na slučajni odabir. Mi smo dva puta provjerili. Ukoliko se ide na Ustavni sud, oni imaju 30 dana za odluku. Mudra vlast treba znati pročitati znakove vremena", kaže sindikalist.

Na pitanje postoji li prihvatljiva varijanta kompromisa, Sever je odgovorio: "Mi smo nudili prije varijante koje nisu prihvaćali. Ovdje je vrlo jasno izražena volja ljudi. Pitanje je bilo vrlo jasno postavljeno. Ovih više od 700 tisuća potpisa je reklo da želi ići na referendum. Ovo je bila inicijativa za referendum. Mi nemamo pravo se više povući". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara