Za Šešelja je odlazak u Haag "veliki politički izazov"

ODLAZAK u Den Haag bio bi "veliki politički izazov" izjavio je za "Večernje novosti" od subote čelnik srpskih radikala Vojislav Šešelj, dodajući da će ako optužnica "daj Bože, stigne spakirati kovčege i krenuti u Den Haag".

Den Haag je ´bojno polje na kojem se vodi bitka za srpske nacionalne interese´ ali glasine o haaškoj optužnici opovrgnute su od samog Haaškog suda, rekao je Šešelj.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nedavno je potvrdio da se Šešeljavo ime ne nalazi na javnoj optužnici.

Šešelj također tvrdi da je u nekoliko navrata kontaktirao Ured Haaškog suda u Beogradu, te tražio nizozemsku vizu, ali je svaki puta bio odbijen, a početkom 2002. godine bio je pozvan na razgovor u beogradskom uredu, što je odbio s riječima da može razgovarati samo u Den Haagu.

´Ja sam apsolutno siguran da mi ne mogu dokazati sudjelovanje u bilo kakvom ratnom pohodu. Ne mogu dokazati da sam činio, ili druge nagovarao da čine ratne zločine, niti da sam za njih znao i mogao ih spriječiti. Za ovih deset godina javno sam osuđivao pljačke, ubojstva i zločine´, izjavio je Šešelj.

´Mogu mi suditi jedino za ´verbalne delikte´, ili za to što sam Srbin, srpski nacionalist, ogorčeni protivnik američke globalističke politike. To je za mene idealan teren, i tu se najbolje snalazim´, dodao je.

Šešelj, ipak, kako je rekao, ne spori svoje izjave u razgovorima s Milanom Martićem, čiji je stenogram objavio tjednik ´Globus´.

´Jesu li Hrvati tada gađali Knin? Nije li bilo najnormalnije da Srbi tada gađaju Zagreb, po istom osnovu po kojemu su Amerikanci bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki, po kojem su zapadni saveznici uništili Dresden do temelja, ubijajući stotine tisuća civila?´, ustvrdio je Šešelj.

Dvojbe oko Haaške optužnice za Šešelja

Jugoslavensko ministarstvo pravosuđa nije dobilo nikakvu obavijest o haaškoj optužnici protiv čelnika srpskih radikala Vojislava Šešelja, dok je u Haaškom tužiteljstvu potvrđeno da ´Šešeljevo ime nije na javnoj optužnici´, objavila je u petak RTV Srbije.

Sam Šešelj izjavio je, za najnoviji broj tjednika ´Nin´, kako je ´više puta izrazio spremnost da dobrovoljno ode u Den Haag u bilo kojem svojstvu i sam plati zrakoplovnu kartu, ali mu nisu dali vizu´.

´Pretpostavljam da objavljivanje mojih razgovora s Milanom Martićem u zagrebačkom ´Globusu´ u kojima sam nagovarao Martića da bombardira Zagreb ima neke veze s onima koji lansiraju te priče. Ali, ja bih i danas to isto rekao, tražio bih ponovo da raketira Zagreb´, izjavio je Šešelj za ´Nin´.

Ime Vojislava Šešelja spominje se, u okviru ´zajedničkog zločinačkog poduhvata´, na više mjesta u haaškoj optužnici protiv Slobodana Miloševića, a njegovi dobrovoljci spomenuti su u vezi sa zločinima u Voćinu, Vukovaru, Bratuncu, Sarajevu, Foči, Trebinju, Šipovu i Srebrenici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara