Za smrt intelektualca Plenković izrazio sućut jednom rečenicom, za svećenika se potrudio napisati puno više

Za smrt intelektualca Plenković izrazio sućut jednom rečenicom, za svećenika se potrudio napisati puno više

Foto: Hina, Index

POVODOM smrti Slavka Goldsteina, intelektualnog i moralnog velikana, jednog od najvećih povjesničara na našim prostorima, predsjednik vlade Andrej Plenković oprostio se s tek jednom "kurtoaznom" rečenicom.

Izraz sućuti  

"U povodu smrti gospodina Slavka Goldsteina u ime Vlade Republike Hrvatske i moje
osobno primite izraze sućuti", stoji u službenom izrazu sućuti premijera Plenkovića. Ni premijer, a ni vlada nije osjetila potrebu posvetiti više od jedne rečenice za odlazak jednog od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca.

Da Plenković u ime vlade zna daleko bolje izraziti sućut, pokazao je u slučaju smrti kontroverznog svećenika Ante Bakovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tople riječi za svećenika Bakovića

"Proživio je težak život, robijao više od deset godina, no uvijek se ustrajno, gotovo s mladenačkim zanosom i idealizmom borio za svoj narod, posebice za obitelj, mlade i djecu. Njegova djela ostat će trajno nadahnuće budućim naraštajima", takvim se riječima premijer Plenković oprostio od Bakovića, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. U puno toplijim izrazima sućuti Plenković je naglasio kako će Baković ostati upamćen kao veliki promicatelj demografske obnove i pronatalitetne politike.Za kontroverznog svećenika Bakovića, Plenković se sjetio njegova života, a za Goldsteina nije, što dovoljno govori o trenutku u kojem se Hrvatska trenutno nalazi. 

Goldsteinova Hrvatska

Goldstein se 1942. druge pridružio partizanskim jedinicima, a kraj rata dočekao u činu poručnika. Osnivač je redakcije i urednik Vjesnika u srijedu. Bio je i glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus, a bio je i utemeljitelj naklada Liber i Novi Liber. Krajem osamdesetih postaje jedan je od osnivača HSLS-a, prve hrvatske političke stranke. Bio je na čelu stranke do veljače 1990. godine. 

Goldstein je bio i predsjednik Židovske općine u Zagrebu, a bio je predsjednik Savjeta Spomen-područja Jasenovac. Goldstein je uredio više od 150 knjiga i bio je među onima koji su se žestoko protivili da se krivotvori povijest.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara