Za Trumpa izraelska naselja na okupiranom teritoriju više nisu ilegalna

Za Trumpa izraelska naselja na okupiranom teritoriju više nisu ilegalna
Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo danas bi trebao objaviti da SAD mijenja svoj stav o izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, prema najavama BBC-ja i novinskih agencija.

Trumpova administracija ovim bi potezom značajno oslabila nastojanja Palestinaca da ostvare svoju državu, ali aktualna garnitura u Bijeloj kući ovim bi potezom promijenila pravno mišljenje američke vlade koje je na snazi od 1978. godine, a po kojem civilna naselja na okupiranom teritoriju "nisu u skladu s međunarodnim pravom".

BBC javlja kako je američki državni tajnik Pompeo kazao da je na Izraelcima i Palestincima da pregovaraju o statusu Zapadne obale.

Udarac Palestincima

Američki predsjednik Trump već je nanio nekoliko snažnih udaraca palestinskim nastojanjima da ostvare državnost - donio je odluku priznavanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i tamo preselio američko veleposlanstvo te je zatvorio palestinsko diplomatsko predstavništvo u Washingtonu.

Međunarodna zajednica velikom većinom smatra izraelska naselja na okupiranom palestinskom teritoriju ilegalnima, što se temelji na četvrtoj Ženevskoj konvenciji koja zabranjuje okupacijskoj sili da seli dijelove svog civilnog stanovništva na okupirani teritorij.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara