Za turski brod najizglednija tršćanska luka?

TURSKI brod "Und Adriyatik" već peti dan pluta tri milje jugozapadno od Brijuna. Predstavnici nizozemske tvrtke "Smit Salvage" izjavili su kako u trupu broda nema vidljive vatre, a donje palube u brodskim garažama hlade se polijevanjem, izvještava portal Barkun.hr. Temperatura broda na pramcu iznosi 70 stupnjeva, na sredini broda 50, a na krmi 30 Celzijevih stupnjeva.

Iako prema riječima stručnjaka opasnosti od onečišćenja nema, brod će biti odtegljen tek kad bude potpuno ekološki očišćen.

Danas bi se trebalo znati hoće li neka od talijanskih luka primiti turski brod. Kao najizglednija luka spominje se Trst, iako su, prema pisanju talijanskih medija, tršćanske lučke vlasti to odbile.

Što se tiče nagađanja kako će brod privremeno biti smješten u neku od istarskih luka, pomoćnik ministra mora Mario Babić kaže kako takvo što još nitko nije službeno zatražio.

"Gorivo i ostali tekući otpad možemo prekrcati na neki od tankera i dok je brod na pučini", izjavio je Babić, prenosi Barkun.hr.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, dosad nema odstupanja od normalnih pokazatelja kakvoće zraka južnog dijela Istre. Stalnim praćenjem površine mora nije zamijećeno nikakvo onečišćenje.

Brodom Lučke kapetanije, predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Županijski stožer operativnog centra pri iznenadnom onečišćenju mora i vatrogasni stručnjaci obišli su turski teretni brod "Und Adriyatik", priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara