Za vikend se očekuju ekstremne količine kiše. Evo gdje će biti najgore

Za vikend se očekuju ekstremne količine kiše. Evo gdje će biti najgore
Foto: 123rf

POSLJEDNJIH nekoliko dana najavljuju se ekstremne oborine duž cijelog Jadrana. Meteorolog Zoran Vakula tako je najavio da Jadran od petka očekuje oblačno i kišovito vrijeme praćeno obilnim pljuskovima i grmljavinom. Rekao je da na nekim mjestima može pasti i više od prosječne količine kiše za cijeli listopad i da bi čak moglo doći do novih rekorda što se tiče količine oborina. Osim kiše, smatra Vakula, poteškoće će mnogima stvarati i većinom jako, često i olujno jugo.

IstraMet prognozira, nakon analize raznih modela, silnu kišu duž priobalja, s najviše oborina na riječkom području. Mnogo manje oborina predviđa se na jugu i jugozapadu Istre.

Što nas zapravo čeka?

Kontaktirali smo Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) i upitali ih očekuju li nas uistinu natprosječne količine oborina i koja će područja najviše pogoditi nadolazeće kišno nevrijeme.

"Krajem vikenda očekuju se veće količine oborina duž cijelog Jadrana i u predjelima uz Jadran. Kišna epizoda s kojom će biti pljuskova praćenih grmljavinom trajat će svojom glavninom od subote do utorka. Na nekim lokalitetima u tih par dana moglo bi pasti više kiše od prosječne količine kiše za cijeli listopad. Tako bi na nekim mjestima na Jadranu i uz njega moglo u jednom danu pasti i više od 70 litara kiše po četvornom metru", rekla nam je dežurna prognostičarka DHMZ-a.
  
"Središnju i Istočnu Hrvatsku ne bi trebala zadesiti obilnija kiša", kažu u DHMZ-u.

Dolazi nam olujno, moguće i orkansko jugo

"Uz kišu, naše priobalje očekuje i olujni vjetar. Duž cijelog Jadrana već će sutra zapuhati jugo koje će tijekom vikenda jačati te će od nedjelje biti jako i olujno, ponegdje moguće i orkansko jugo", rekli su nam iz DHMZ-a te naglasili da će detaljniju prognozu predstaviti sutra u priopćenju koje će biti objavljeno na stranicama DHMZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara