Za vrijeme vlasti Čačić kupio dionice vrijedne više milijuna kuna, Antunovićka Fiat Tipo zamijenila Freelanderom

Za vrijeme vlasti Čačić kupio dionice vrijedne više milijuna kuna, Antunovićka Fiat Tipo zamijenila Freelanderom
PREMA izjavama o imovini ispunjenima na kraju četverogodišnjeg mandata, najbogatiji Račanov ministar ostao je Radimir Čačić, kao zemljoposjednik pokazao se ministar pomorstva Roland Žuvanić, vrlo štedljivi su ministri financija Mato Crkvenac i vanjskih poslova Tonino Picula.

I na kraju mandata Čačićeva imovinska kartica "bogata" je podatcima o dionicama koje i dalje ima u Coning Projektu, Coning Alfi, Varaždinskoj banci, Aurum Agentu Dalmacija, Aurum Špedu.

Nove je dionice kupio i u nizu drugih tvrtki vrijedne nekoliko milijuna kuna. Tako je upisao da ima više od 93 tisuća dionica varaždinske tvrtke Validus tržišne cijene 2,8 milijuna kuna, više od 5.500 dionica Kraša tržišne vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna, u Erste banci 1.840 dionica nominalne vrijednosti 184.800 kuna, dvije dionice Podravke tržišne vrijednosti 348 kuna, nešto manje od 500 dionica Varteksa, tržišne vrijednosti 20.748 kuna, te 6.762 dionica Croatia Airlinesa, nominalne vrijednosti 676 tisuća kuna.

Čačić nije prijavio nikakve promjene u nekretninama, i dalje prijavljuje stan u Zagrebu (70 kvadrata), apartman (20 kvadrata) u Kranjskoj gori, šestinu seoskog gospodarstva, te stan u Dubrovniku od 190 kvadrata.

Ni kreditne obveze nisu mu se bitnije promijenile - i nadalje iznose nešto više od dva milijuna kuna.

Za suprugu Mariju na kraju ministarskog mandata Čačić je prijavio gotovo udvostručenu plaću (15.500 kuna), navodi da je i dalje dioničar u tvrtkama Coning Projekt, Coning Alfa i Aurumu i da ima četvrtinu kuće u Varaždinu.

Ministar Žuvanić na kraju, kao i na početku mandata u karticu upisuje zemljište na otoku Premudi od 30.000 kvadrata, kuću od 300 kvadrata u Zagrebu, stanove u Sigetu i Ičićima, vozi Mercedes 280E, ali na kraju ne spominje motorni brod koji je prijavio na početku mandata. Ne spominje ni štednju od 150.000 DEM, dva životna osiguranja na 100.000 DEM, kao ni dug od 500.000 austrijskih šilinga s rokom otplate do 2010. No, na kraju mandata prijavio je kreditne obveze u iznosu 54.000 eura.

"Nema promjena", u karticu je na kraju mandata upisao ministar europskih integracija Neven Mimica, koji je na početku mandata prijavio tri stana u Zagrebu (suvlasništvo, otkup i nasljedstvo), naslijeđenu kuću za odmor u Mimicama, Peugeot 405, dionice u Badelu 1862, te kredit za stan od 125.000 DEM.

S plaćom od 14.530 kuna ministar financija Mato Crkvenac uspijevao je mjesečno štedjeti između 4 i 5 tisuća kuna, što mu je u konačnici donijelo 210.000 kuna, ili kako je odmah preračunao 31.000 eura.

Kraj mandata Crkvenac je dočekao i bez stana u Zagrebu koji je prenio mlađem sinu i njegovoj obitelji, a i dalje vozi starog Golfa iz 1991.

Štedljivim se pokazao i ministar vanjskih poslova Tonino Picula prijavivši na kraju mandata štednju od 30-ak tisuća eura i 8.500 dolara. Mogao se pohvaliti i automobilom Citroen C5, dok su mu podatci o nekretninama nepromijenjeni, i dalje ima stan od 36 kvadrata u Velikoj Gorici i neuseljiv u Šibeniku.

Linić ni na početku ni na kraju mandata za sebe ne upisuje nikakvu imovinu osim plaće koja je na kraju mandata 16.000 kuna.

No, kako se Linić 2002. oženio njegova je imovinska kartica bogatija za podatke o imovini supruge Ksenije - redovita primanja od 11.000 kuna, te još 3.000 kuna od članstva u nadzornim ili upravnim odborima, suvlasništvo obiteljske kuće sa zemljištem u Kraljevici, vlasništvo dva stana u obiteljskoj kući u Rijeci (jedan darovan i jedan kupljen), te stambeni kredit od 40.000 eura.
Ženidba je promijenila i imovinsku karticu ministra Pančića - supruga Dinka ima stan u Zagrebu, automobil Citroen Xantiu i plaću oko 10.000 kuna.
Sam ministar u četiri je godine uštedio 200.000 kuna, a i nadalje ima 80 dionica u Expandia fondu, te obiteljsku kuću u Vukovaru.

Ministar znanosti Gvozden Flego na kraju mandata prijavio se kao samac, dok je na početku mandata ima podatke i za suprugu. Podatci o samoj imovini nisu se promijenili: ima stan i garažu u Zagrebu, te automobil Peugeot 406.

Jedini ministar koji je u mandatu prijavio građevinske radove bio je prosvjetar Vladimir Strugar koji je za adaptaciju obiteljske kuće digao kredit od 85.000 kuna, a na kredit od 70.000 kuna kupio i automobil.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenu Fiata Tipo većim Land Roverom - Free Landerom prijavila je ministrica obrane Željka Antunović. U njenoj i imovini njenog supruga Zorana, prema kartici, nema drugih bitnih promjena, njen suprug može se pohvaliti samo s 30.000 kuna više ušteđevine (sada ima ukupno 150.000 kuna).

Izuzev novog automobila novosti nema kod bivšeg ministra obrta Željka Peceka - i nadalje ima dionice Duhanprodukta iz Pitomače, 200 dionica Podravke, obiteljsku kuću i stan u Pitomači, vikendicu, vinograd i voćnjak, a uz prijašnji Audi A4 prijavio je i još jedan automobil - Land Rover Defender.

Auto više, Toyotu Yaris za suprugu, kao jedinu je novost prijavio ministar poljoprivrede Božidar Pankretić koji i nadalje upisuje obiteljsku kuću u Vrbovcu, oranice, šume, te vinograd, kao i terenac Nissan Terano.

S automobilom manje ostali su pak ministar gospodarstva Ljubo Jurčić i ministar rada Davorko Vidović.

Jurčić, koji je u Vladi bio od ljeta 2002., u međuvremenu je ostao bez Audia A6, a zadržao Renault 5 iz 1990. I na kraju mandata ima dionice u nekoliko tvrtki, stan od 60 kvadrata u Zagrebu i poslovni prostor od 175 kvadrata u središtu grada, ali više nema podataka o štednji u bankama (prije je imao 60.000 eura i 100.000 kuna), ali mu je i iznos kredita prepolovljen sa 90.000 eura u 2000. na 40.000 eura na kraju mandata.

Bez Renaulta 19, a samo s Renaultom Meganom ostao je ministar Vidović. I nadalje u vlasništvu ima 88 dionica Istraturista, dobio je još četvrtinu, pa ima ukupno tri četvrtine obiteljske kuće u Sisku.

Na kraju njegova ministarskog mandata, supruga mu Vesna ima 12.000 kuna plaće, što je 7.000 kuna više nego početkom 2000., na 4.000 kuna povećali su joj se i prihodi od imovine, u njenom je vlasništvu i četvrtina obiteljske kuće (od prije ima i vlasništvo trećine obiteljske kuće u Sisku). Vidović u kartici navodi i kredite od 30.000 eura, te 12.000 eura za suprugu.

U skupini dužnosnika koji nisu prijavili nikakve bitnije promjene u vlasništvu su vladini potpredsjednici Ante Simonić i Goran Granić, ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, ministri Antun Vujnić, Ivo Banac i Andro Vlahušić.
Granić i dalje ima stan u Zagrebu, dio obiteljske kuće u Baškoj Vodi, kolekciju slika, a umjesto ušteđevine od 47.000 DEM navodi 30.000 eura, te noviji suprugin automobil iste marke - Ford Fiesta.
Vujić je zadržao 33 posto dionica tvrtke Prolexis, stan od 140 kvadrata u Zagrebu, dok 40 kvadrata kuće za odmor u Cresu ne spominje na kraju mandata.

"Sve isto" - uvodna je napomena na kartici ministrice pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, koja sa suprugom upisuje suvlasništvo kuće i stana u Zadru, a za supruga i vlasništvo kuća u Sv. Petru i Smilčiću, zemljišta i maslinika, kao i automobila Citroen C5 kojega je kupio na kredit.

Ministar Banac prijavljuje iste nekretnine - dvije u Dubrovniku (od 140 i 180 kvadrata), jednu u centru Zagreba (66 kvadrata), te polovicu otplaćenog kredita od 64.500 eura.

Stan i poslovni prostor u Dubrovniku ima i ministar Vlahušić, koji na koncu mandata ima gotovo isti iznos ušteđevine (35.000 eura) i kredita (10.000 eura), te nešto manje vrijedan auto.

Bivša ministrica bez portfelja Gordana Sobol na kraju je mandata u svoju imovinsku karticu upisala svoju plaću od 14.500 kuna i plaću supruga Bojana od 10.000 kuna. Novost u njenoj kartici tek su podatci o njenoj i suprugovoj stambenoj štednji, te suprugova devizna štednja i udjeli u dva investicijska fondovima, ali bez podataka o iznosima.

Ako je suditi po imovinskim karticama najlošije je prošao premijer Ivica Račan. Njegova supruga Dijana na početku je mandata radila u SAD-u i dobivala oko 4.000 dolara mjesečno, dok sada, prema prijavi, nema nikakvih redovitih primanja, a kuću koju je imala u Americi je prodala.

Sam premijer na kraju mandata ima isti stan u Zagrebu, i dalje ima 200 dionica Istraturista, a sa suprugom je suvlasnik zemljišta i drvene kućice uz Kupu.

Imovinsku karticu u kojoj nije upisano ništa osim osobnih podataka na kraju je mandata predala bivša ministrica turizma Pave Župan Rusković, a uopće je nije predao bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara