Zaboravljeni Rojsovi inženjerci prijete blokadom Sabora

BIVŠI pripadnici 66. pukovnije HV-a zaprijetili su da će potpuno blokirati zgradu Hrvatskog sabora i zastupnike ako brzo i radikalno nadležna ministarstva ne počnu rješavati njihov status. Blokada će, kako su najavili, potrajati sve dok se ne riješe njihovi problemi. 

Tijekom Domovinskog rata oko 3000 pripadnika postrojbe izgradilo je velik broj prometnica u Hrvatskoj i BiH, po čemu je postrojba poznata javnosti, a važan je i njezin doprinos u oslobođenju okupiranih dijelova Republike Hrvatske.

Danas bivši pripadnici Rojsove pukovnije žive u neizvjesnosti, tako skoro pet godina otkako je njihova postrojba raspuštena a oni su ostali na ulici, bez svojih radnih knjižica i zarađenih ali neisplaćenih petnaest plaća. Za vrijeme provedeno u HV-u nije ima upisan ni radni staž.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna Dalmacija piše da ti bivši pripadnici HV-a jako teško žive jer ne mogu pronaći novi posao, budući da nemaju svoje radne knjižice. Država ne samo da im nije isplatila plaće koje im je dužna, već ih kao tvrde, stalno gura u stranu.

Prije dvije godine oko 300-njak ogorčenih inženjeraca podnijelo je zajedničke tužbe na sudovima u Splitu i Imotskom. Jučer je na sudu u Imotskom bilo sazvano čak sedam rasprava vezanih uz ovaj slučaj, ali kao i mnogo puta ranije na raspravama, na koje se pripadnici postrojbe redovito odazivaju, nema nikakvih rezultata.

Ogorčeni inženjerci traže da im se jasno kaže na koji način će njihovi problemi biti riješeni i kada. Dosta im je obećanja i nemaju namjeru rušiti legalno izabranu vlast. Od države traže samo ono što im pripada i žele da se cijeli slučaj napokon privede kraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara