Zaboravljeni slučaj: Pomilovanom dileru Pivcu u 10 godina treće suđenje za isti slučaj

Zaboravljeni slučaj: Pomilovanom dileru Pivcu u 10 godina treće suđenje za isti slučaj

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Ilustracija

MIRO PIVAC, zvani Miro Vlaj, vlasnik lokala Mania, na koji je lani bačena eksplozivna naprava, u četvrtak će ponovno na optuženičku klupu. Po treći put u 10 godina sudi mu se za dilanje heroina i kokaina!

Partner u dilanju sam sebi zabio nož u srce?

Još 1999. godine uhvaćen je s danas pokojnim Željkom Tomićem Kijom, nakon što je u Fiatu parkiranom nedaleko od njegovog stana u ulici Matice hrvatske pronađeno 158 grama heroina i 28 grama kokaina. Tomića su uhvatili pokraj automobila, a kod Pivca su pronašli nešto gotovine i kupoprodajni ugovor za Fiata.

Dvaput ih je nepravomoćno osudio Slavko Lozina. U drugom postupku u travnju 2001. godine, Pivac je dobio dvije i pol, a Tomić godinu i po zatvora.

Vrhovni sud presudu je ukinuo i vratio na ponovno suđenje 27. ožujka 2003. godine. Samo dan ranije na ušću Jadra u Solinu pronađen je mrtav Tomić. Zabo je sam sebi nož u srce?! Na suđenju je inače preuzeo svu odgovornost za nađenu drogu. Uvjeravao je sud da Pivac s tim nema ništa.

Predmet se vratio na splitski Županijski sud te ga je zadužila sutkinja Ivona Rupić, koja je s dvojicom kolega nedavno pojačala Kazneni odjel. Raspravu kani završiti što prije i neće joj, kaže, trebati previše vremena.

Presudu srušili kontradiktorni iskazi policajaca?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud ukinuo je presudu zbog kontradiktornih iskaza policajaca pa ih sutkinja Rupić namjerava ponovno ispitati.

Pozvat će i Josipa Buljana, bivšeg šefa Odjela za narkotike splitske PU, koji je izdao nalog za uhićenje Pivca i Tomića.Velika se prašina podigla potkraj prošle godine kad se otkrilo da je Buljan preprodao stan osuđivanog dilera Dražena Madunića. Na poslu je obrnuo 30-ak tisuća eura, premda se požalio i da je dosta potrošio u obnovu dotrajalog stana.

Rupićka, međutim, ne namjerava zvati Buljanova nasljednika Ivana Kasuma, kojega su zavidne kolege cinkale da štiti Pivca, koji od 1999. godine nema novih prijava. Nakon napisa o prijateljstvu s Pivcem, Kasum je dao ostavku, ali i dalje radi u policiji. Buljana je, pak, afera s dilerskim stanom koštala pozicije šefa hrvatskog FBI-ja u Splitu.

Na Dan državnosti pomilovan i pušten iz Lepoglave

Tomić i Pivac bili su optuženi za organiziranu preprodaju. Sada kad više nema Kije, tužiteljstvu će to biti malo teže dokazati.

Pivac je početkom 90-ih uhvaćen s gotovo kilogram heroina. Osuđen je na četiri godine zatvora, no Vrhovni sud kaznu je ublažio na godinu i po. Prihvaćeno je čak osam molbi za odgodom služenja kazne zbog stresa i psihičkih tegoba. Ubrzo nakon odlaska u Lepoglavu, na Dan državnosti, Pivac je pomilovan, a ostatak kazne zamijenjen je uvjetnom.

Za bacanje eksploziva pred njegov lokal sude braći Ahmeti i Svalina, poznatim dilerima, koji su lani pali u sklopu Uskokove akcije Parangal. Pivac je tvrdio da nema nikakve veze s tim i da je to bila poruka upućena nekom drugom. Uskok drži da su braća tako plašila konkurenciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara