Zadar: Presude oficirima bivše JNA

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Zadru danas su četvorici oficira bivše JNA kojima se sudilo u odsutnosti izrečene nepravomoćne presude od šest i pol do sedam i pol godina zatvora.

Oficire JNA Časlava Kostića, Ljubomira Cvjetana, Zorana Tadića i Suada Hasovića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Zadru 1991. i kršenja pravila Međunarodnog ratnog prava, u postupku kojega je glavna rasprava počela jučer, predsjednica Sudskog vijeća Enka Moković proglasila je krivima.

Kostić, Cvjetan i Tadić osuđeni su na po šest i pol godina, a Hasović na sedam i pol godina zatvora. Osuđenici nisu dostupni hrvatskim sudbenim tijelima i protiv njih je određen pritvor i raspisana tjeralica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oficiri bivše JNA Kostić, Cvjetan, Tadić i Hasović bili su smješteni u vojarni "Đure Đakovića" u Zadru, a optuženi su da su u rujnu i listopadu 1991. izdavali naloge za bojna djelovanja bez ikakvih vojnih potreba i bez izbora cilja, pri čemu je otvarana vatra iz minobacača, protuzračnih strojnica i topova po civilnim četvrtima u Zadru. Posljedica tih napada su razaranja i velike materijalne štete na stambenim i gospodarskim zgradama te ranjavanje većeg broja civila.

U obrazloženju presude sutkinja Moković je rekla da su Kostić, Tadić i Cvjetan osuđeni na temelju zapovjedne odgovornosti, a Hasović je osuđen na višu kaznu jer je i osobno pucao po civilnim objektima u Zadru.

(Hina) ima vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara