ZADAR: SUĐENJE MILENKU RADAKU OPTUŽENOM ZA RATNI ZLOČIN

Na Županijskom sudu u Zadru pod predsjedanjem suca Branimira Zorice danas je počelo suđenje 39godišnjem Milenku Radaku iz Bukovića kod Benkovca zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Škabrnji i Nadinu 1991. godine.

Radak je u srpnju prošle godine uhićen u Benkovcu, gdje je prije Domovinskog rata živio, a nakon što je došao po dokumente u benkovačku policijsku postaju.

Optužnica ga tereti da je 18. studenoga 1991. u vrijeme napada na Škabrnju zajedno sa 20 identificiranih i više neidentificiranih pripadnika srpskih paravojnih formacija kao zapovjednik II. specijalnog voda tzv. Teritorijalne obrane Benkovac, s činom potporučnika, ušao u Škabrnju i nakon slomljenog otpora branitelja sudjelovao u nasilnom izvlačenju civilnog stanovništva, pretežno žena, starijih osoba i djece, koji nisu pružali nikakav otpor, a kada su ubijene 34 osobe.

Na današnjem ročištu prije čitanja optužnice Radakov odvjetnik Luka Šušak iznio je niz primjedaba na optužnicu, te je zatražio izuzeće županjiskog državnog odvjetnika Ivana Galovića i njegova zamjenika Slobodana Denone zbog, kako je rekao, pristranosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odvjetnik Šušak je izrekao primjedbe da je optužnica podignuta samo na temelju svjedočenja osoba hrvatske nacionalnosti, dok su zahtjevi za svjedocima srpske nacionalnosti odbijeni, a posebno je odbijen njegov zahtjev da se ispita, kako je rekao, glavni svjedok N.B. koji je tada bio vojnik JNA u Zemuniku.

Isto tako, odvjetnik Šušak je ustvrdio da je 18. studenoga bilo manje ubijenih civila u Škabrnji od 34, koliko ih je navedeno u optužnici, zatim da je policija ispitivala njegova branjenika bez prisutnosti branitelja. Po mišljenju odvjetnika Šuška, razlog je pritvaranja njegova branjenika "njegovo zemljište u Bukoviću kojega su htjeli prisvojiti doseljeni Hrvati iz Slankamena u Vojvodini ucjenjujući njegovu majku da će joj sin biti pritvoren ako im ne ustupi zemlju". Ne postoji ni jedan dokaz da je Radak naredio ili izvršio ratni zločin, rekao je Šušak. Naveo je kako je u zapadnoj Slavoniji etnički očišćeno 180 sela, a da za to nitko nije odgovarao dok su na Županijskom sudu u Zadru započeti postupci protiv 80 osoba srpske nacionalnosti u slučaju Škabrnja.

Današnja rasprava je odgođena na neodređeno vrijeme jer će se zahtjev Luke Šuška za izuzećem državnih odvjetnika poslati Državnom odvjetništvu na razmatranje.

(Hina) ima dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara