Zadarski sud danas raspravlja o presudi Horvatinčiću. Hoće li mu ponovo suditi za smrt Talijana?

Zadarski sud danas raspravlja o presudi Horvatinčiću. Hoće li mu ponovo suditi za smrt Talijana?

Foto: Hina

DANAS će žalbeno vijeće Županijskog suda u Zadru zasjedati o slučaju Tomislava Horvatinčića.

Kako je najavio Corriere della Serra, postupak žalbe na oslobađajuću presudu Horvatinčiću započinje u srijedu.

>> Corriere della Sera Horvatinčića ne miče s naslovnice: Tajkun koji je ubio dvoje ljudi

Što sud može napraviti?

Vijeće Županijskog suda u Zadru sada može ukinuti i vratiti na ponovno suđenje oslobađajuću presudu, donesenu na šibenskom sudu u listopadu prošle godine, ili je preinačiti.

Žalba Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku podnesena je prvog dana prosinca prošle godine zbog "bitnih povreda odredaba kaznenog postupka i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja".

U žalbi su, kažu u tom tužiteljstvu, iscrpno analizirani svi žalbeni razlozi i argumenti, kao i državnoodvjetničko stajalište zašto je zaključak suda o nepostojanju odgovornosti okrivljenika pogrešan.

>> Tomislav Horvatinčić oslobođen na šibenskom sudu, pogledajte snimku izricanja presude

Dvije poginule osobe

Podsjetimo, dvije osobe poginule su u sudaru jedrilice i glisera u moru kod Primoštena, točnije kod otočića Maslinovik. Na oba plovila nalazile su se po dvije osobe. Dvije osobe s glisera, Horvatinčića i prijateljicu spasio je policijski brod, dok se za druge dvije, koje su se nalazile na talijanskoj jedrilici, tragalo oko sat i pol. Bio je to bračni par Salpietro čija djeca se danas zgražaju zbog trakavice oko ubojice njihovih roditelja na hrvatskom sudu.
 
Tomislav Horvatinčić tada je potvrdio da je upravljao jahtom koja se sudarila s talijanskom jedrilicom.

>> Horvatinčić: Žao mi je, pokušao sam ih upozoriti
 
Šest godina kasnije, na Općinskom sudu u Šibeniku, Tomislav Horvatinčić je na ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za pomorsku nesreću u kojoj je život izgubilo dvoje Talijana.

Presudu je pročitala sutkinja Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo na 20 mjeseci zatvora - uvjetno na tri godine.

U obrazloženju presude sutkinja Šupe navela je kako se "nije sa sigurnošću utvrdila neizravna namjera, a sud je donio oslobađajuću presudu imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka".

Nije bio ubrojiv


Maja Šupe kazala je i kako "nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe".

Sud je, laičkim rječnikom rečeno, povjerovao Horvatinčićevoj obrani koja je tvrdila da je poduzetnik u trenutku sudara s jedrilicom na kojoj je plovio talijanski par bio u stanju tzv. sinkope, odnosno stanju bez svijesti, zbog čega nije bio ubrojiv.
 
"Odgovornost je vrlo jasna"
 
Corriere piše kako je Horvatinčićeva odgovornost vrlo jasna. Pogotovo zbog toga što se u optužnici protiv njega navodi kako je "vozio snažnu jahtu, s automatskim pilotom, kroz uski arhipelag kod Primoštena unatoč velikoj gustoći prometa u ljetnim mjesecima".
 
Navode kako je u dvije godine imao osam prekršaja vezanih uz prebrzu vožnju te da je već ranije bio osuđen zbog prometnih prekršaja i da mu je suđeno zbog istih 31 put. Navodi Horvatinčićeve prometne nesreće: prvo ubojstvo Horvatinčić je počinio za volanom automobila krajem osamdesetih, kada je pregazio pješakinju Mandu Vučković, za što je isto dobio uvjetnu kaznu i to od šest mjeseci. Devet godina kasnije prebrzo je vozio i izazvao nesreću u kojoj je poginula Nada Petrović. Dvadeset godina kasnije opet je izazvao prometnu nesreću, srećom obitelj u drugom automobilu prošla je samo s lakšim ozljedama.
 
Horvatinčić nikad nije kažnjen
 
Corriere della Sera piše kako za učinjeno Horvatinčić nikad nije kažnjen. Smrt dvoje Talijana djelovala je poput prekretnice, ali na tome je, piše list, sve ostalo. "Nakon dvadeset rasprava, bez da je prihvaćen ijedan zahtjev odvjetnika djece poginulih, sutkinja Maja Šupe odlučila je osloboditi Horvatinčića".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara