Zadnji sati Močvare: "Ne samo da se ne priznaju naše zasluge, nego nas se tretira kao lopove"

"ZBOG nespremnosti Grada Zagreba, vlasnika prostora, da riješi pitanje ugovora o korištenju i omogući njegove redovne djelatnosti, ne postoje uvjeti za daljnje funkcioniranje kluba", objasnili su čelnici "Močvare", kluba Udruženja za razvoj kulture (URK), 11. ožujka ove godine, pa su sa žaljenjem odlučili zatvoriti svoja vrata točno dva mjeseca kasnije.

Najpoznatiji zagrebački kulturni klub mladih koncertom riječke grupe Let 3 ovaj vikend zauvijek će, kako sada stvari stoje, prestati s djelovanjem, jer od zagrebačkog poglavarstva još uvijek nitko ne pokazuje senzibilitet prema slučaju.

U svojih devet godina neprekidnog rada "Močvara" je za Zagrepčane, kao i za sve "dotepence", priredila čak dvije tisuće kulturnih događaja. Pa ipak, Grad Zagreb slučaj "Močvara" arhivira konačnim pravorijekom u studenom prošle godine i to putem Povjerenstva za kontrolu korištenja gradskih prostora. Pritom optužuje klupske voditelje zbog neovlaštenog širenja na cijeli kompleks bivše tvornice "Jedinstvo", ali i zbog obavljanja komercijalne, a ne samo kulturne djelatnosti.

"Na tim temeljima službena gradska lica konstruiraju svoju izmaklu dobit od fantastičnih 761.842,80 kuna, pa i traže da se prostorije napuste", navodi se u priopćenju iza kojeg stoji Kornel Šeper, jedan od članova URK-a.

Ono što je najzanimljivije u cijelom slučaju, do spomenute neumoljive cifre došlo se prilično jednostavnom matematikom. Pobrojani su mjeseci i godine u kojima su "uljezi iz močvare", po mišljenju Bandićevih upravljača, uzurpirali prostorije "Jedinstva". Zagrebački poglavari takvu izmaklu dobit ne mogu jednostavno prežaliti, ali uporno zaboravljaju da od 2003. godine nisu našli za shodno s "Močvarom" sklopiti ugovor o korištenju prostora tvornice.

Financijska dobit za grad

"Ta izmakla dobit svakako je ono što Grad najviše zanima, kao i mogućnost da cijeli prostor, nakon iseljenja URK i Močvare, iznajmi kao poslovni prostor, što Gradu, bez sumnje, donosi najveću financijsku dobit. Kada bi davanje prostora na korištenje u cjelini i isključivo bilo postavljeno po logici tržišnih odnosa, ne bi takva odluka otvarala nikakve dileme", kaže Andrea Zlatar, profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se nadalje navodi kako je, unatoč nepostojanju ugovora, Grad Zagreb zadužio URK da se brine o cijelom prostoru, kao i da plaća sve režijske troškove. Da je to zaista tako svjedoči izjava Vladimira Stojsavljevića, bivšeg pročelnika Gradskog ureda za kulturu.

"U dogovoru sa svim zainteresiranim korisnicima, a to su Kufer, Attack, Indoš te Močvara, zatražili smo da se produljenje ugovora u Uredu za upravljanje imovinom grada potpiše s potonjim klubom i da se ugovor odnosi na sav prostor", posvjedočio je Stojsavljević 7. svibnja, upozoravajući Željku Udovičić, zamjenicu pročelnika za kulturu, na neke nedostatne informacije u pogledu napisa u medijima o slučaju "Močvara".

"Ne samo da se ne priznaju naše zasluge, nego nas se tretira kao lopove"

"Prešućuje se također kako smo upravo mi uredili zapuštenu veliku dvoranu tvornice Jedinstvo i stvorili uvjete za odražavanje kulturnih programa, a što je bila obveza grada. Dakle, ne samo da se ne priznaje naša zasluga u održavanju i uređenju prostora, već nas se otvoreno tretira kao lopove koje je potrebno kazniti", objašnjava Šeper.

K tome, Poglavarstvo je nedavno, četiri i pol godine nakon što je istekao ugovor, poslalo na adresu URK-a nacrt ugovora za korištenje prostora tvornice. No, u ugovoru se navode isključivo obveze udruge, dok grad ne preuzima nikakvu odgovornost. Njime se ne omogućuje funkcioniranje svih aspekata kluba, a Poglavarstvo ne preuzima obavezu pravovremenog očitovanja o produživanju ugovora prije njegova isteka.

"Sve dok se odnos koji počiva na lažnim optužbama, ucjenama i agresivnom pristupu bez volje za pravom suradnjom ne promijeni, Močvara će ostati zatvorena", poručuje Šeper.

"Novi, ljepši i pristojniji klub"

Milan Bandić jučer je izjavio kako nije on odgovoran za zatvaranje "Močvare", dodavši kako će Zagrepčani nakon raspisanog natječaja dobiti "novi, ljepši i pristojniji klub".

Natječaj za izgradnju novog kluba, rekao je Bandić, bit će namijenjen "urbanoj kulturi". U novom klubu, kaže, neće biti šanka. Ako ga bude, bit će minijaturan. "Trebaju to vidjeti oni koji su dosad tamo radili mimo papira i dozvola, koji smatraju da je problem u šanku", kazao je.

Ig.M.
Foto: Mochvara.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara