Zadružni dom u Sincu vapi za obnovom: Preko noći postao "Ružni dom"

Foto: Dražen Prša

ZADRUŽNI dom u centru Sinca, na Trgu prijateljstva, nedaleko Otočca, preko noći je postao "Ružni dom".

Bio je centar okupljanja i druženja naroda iz Sinca i okolice, no od  80-ih godina, nakon zatvaranja poljoprivrednih zadruga, zgrada doma prepuštena je samoj sebi na milost i nemilost, propada i čini ruglo ove društvene sredine.

U potpunosti je devastiran i predstavlja ruglo i sprdnju, a da je to tako svjedoči i novi natpis na domu koji je osvanuo preko noći "Ružni dom", što upućuje na jasnu poruku političkim vlastodršcima da mještani Sinca godinama očekuju njegovu obnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Više od tisuću kvadrata prostora služilo je nekada za potrebe mještana, u njemu je bila poljoprivredna zadruga, održavali su se plesovi, okupljanja i druženja, a u vrijeme Domovinskog rata bio je skrovište vojsci.

Zadružni dom gradili lokalni stanovnici


U vrijeme nacionalizma, u centru Sinca otuđena je i srušena kuća trgovačke obitelji grofova Mandić i na njenom mjestu sagrađen dom. Danonoćno su ga gradili mještani Sinca za što nisu bili plaćeni, osim školovanih zidara iz Dalmacije kojima je država plaćala dnevnicu. Materijal za gradnju koristio se od ostataka srušene Mandićeve kuće, nešto je kupila tadašnja država, a pijesak se vozio iz susjedne meltače u konjskoj zaprezi. Od 1948. godine u zgradi doma bila je Poljoprivredna zadruga Sinac, a nakon njenog ukidanja dom je prepušten vremenu. U Domovinskom ratu kroz njegova vrata prva je kročila prva policijska postrojba, nakon čega je bio skrovište i ostalim vojnicima, doznajemo u Sincu.

Obnovljeni dom popravio bi sliku te idilične sredine, jer je u blizini izvora rijeke Gacke i mlinica na Majerovu i Tonković vrilu, a bio bi iskorišten i za potrebe mještana te kao idealan prostor za potrebe udruga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara