Zagađenost europskih voda pesticidima drastično raste

Foto: Ilustracija

NAJNOVIJA studija Helmholtz centra iz Leipziga pokazala je da će zagađenost europskih vodenih tokova pesticidima drastično rasti u narednim desetljećima.

Poražavajuće zvuče činjenice da razine kontaminacije rastu u mnogim zemljama središnje i južne Europe već 20 godina, a najveći rast kontaminacije vodenih tokova očekuje se u područjima koja su danas relativno malo zagađena, a riječ je o sjevernom dijelu Europe.

"Mnogi podcjenjuju utjecaj pesticida na kvalitetu vode", rekao je Matthias Liess, voditelj odjela za ekotoksikologiju u Helmholtz centru. On i njegovi suradnici smatraju kako će klimatske promjene, koje uključuju i zatopljenje u Skandinaviji, primorati poljoprivrednike da koriste više insekticida kako bi zaštitili usjeve, što će imati štetne posljedice za bioraznolikost.

Procjenjuje se kako će u narednim desetljećima gotovo 40 posto vodenih tokova u Europi biti kontaminirano. Znanstvenici stoga sugeriraju smanjenje korištenja pesticida, prvenstveno kroz poticanje organske poljoprivrede i stvaranje zaštitnih područja duž vodenih tokova. Problem je ozbiljno shvatila i Europska komisija koja već priprema plan "ozelenjavanja poljoprivrede", koji bi na snagu stupio 2014. godine, pod uvjetom da bude prihvaćen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara