"Zagorec se ne treba bojati pravosuđa države za koju je odlikovan s najviše odličja"

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić danas je u Osijeku rekao da je umirovljeni general Vladimir Zagorec bio taj koji je inicirao sastanak Mesićevog izaslanika Saše Perkovića s njime.

Mesić se tako očitovao na navode koji su se mogli vidjeti na snimci objavljenoj na jednom internetskom portalu, a iz kojih se može zaključiti da je do sastanka došlo na Perkovićevu inicijativu. Riječ je o snimci koju je izradila austrijska tajna služba na zahtjev Zagorčevih odvjetnika koji su se austrijskim vlastima obratili za tajno snimanje sastanka Zagorca sa savjetnikom hrvatskog predsjednika.

Predsjednik Mesić danas je rekao pak da "nitko nije rekao da se sastanak nije dogodio", te kako sama logika govori da je Zagorec bio taj koji je organizirao sastanak jer je "postavio uređenje za snimanje".

"Bi li moj savjetnik išao tamo i samome sebi postavio uređaj za snimanje? To samo idiot može pomisliti", rekao je Mesić.

Što zapravo zanima hrvatsku javnost?

Podsjetimo, tajni sastanak Saše Perkovića, Mesićevog savjetnika, i Vladimira Zagorca održan je 27. svibnja 2007. u bečkom hotelu SAS Radisson. Ubrzo nakon toga Zagorec je preko svojih odvjetnika objavio da se tajno sastao s Perkovićem na njegovu odnosno inicijativu predsjednika Mesića koji mu je navodno u zamjenu za izbjegavanje kaznene odgovornosti ponudio status svjedoka eksperta.

Mesić je rekao da je Zagorec Perkovića pozvao na sastanak na kojem mu je navodno trebao reći sve što zna o ljudima koji su pronevjerili novac namijenjen obrani i drugim potrebama novonastale hrvatske države.

"No, hrvatsku javnost očito ne zanima kuda su otišli milijuni koji su trebali doći u Hrvatsku za obranu i obnovu, već hrvatsku javnost zanima je li Saša Perković išao tamo svojom voljom ili ga je ovaj zvao", rezignirano je konstatirao Mesić.

Zagorec će svejedno biti izručen

Zagorec je Mesiću odnosno državnim službama postao zanimljiv nakon što je Hrvoje Petrač na suđenju za otmicu Zagorčeva sina Tomislava, rekao da je Zagorec iz sefa u Ministarstvu obrane uzeo dragulje namijenjene nabavci oružja za obranu Hrvatske, vrijedne oko pet milijuna dolara.

General Zagorec nakon toga se više nije vraćao u Hrvatsku gdje je Državno odvjetništvo protiv njega prošle godine pokrenulo istražni postupak. U međuvremenu je od Austrije zatraženo Zagorčevo izručenje na koje su austrijski sudovi pozitivno odgovorili, ali Zagorec koristi sva pravna sredstva kako bi što kasnije bio izručen Hrvatskoj.

Mesić je zaključio da je Zagorec tajnim snimanjem mislio pomoći samom sebi i da neće biti izručen Hrvatskoj. Rekao je da će Zagorec svejedno biti izručen i da se ne treba bojati pravosuđa države koja ga je za njegove zasluge odlikovala s najviše odličja.

I.K.
Foto: G.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara