Zagorec tijekom rata povremeno imao ovlasti nad carinom i specijalcima MUP-a

KAKO se istraga zbog zloporabe ovlasti protiv umirovljenog generala Vladimira Zagorca bliži kraju, tako sve više postaju jasniji razmjeri moći kojom je on svojedobno raspolagao. Vjesnik piše kako će raspon Zagorčevih ovlasti biti jedno od temeljnih pitanja u istražnom postupku protiv njega.

Ovlasti koje je Zagorec kao ratni direktor tvrtke "RH Alan" dobio na prvoj osnivačkoj sjednici Upravnog odbora poduzeća, prilično su velike, te po mnogim odredbama prelaze okvire definirane Zagorčevim "formalnim" ovlastima.

Istražni zahtjev Državnog odvjetništva prvi put službeno implicira da je Zagorec, osim formalnih ovlasti, imao i puno veće ovlasti koju su mu, između ostaloga, omogućavale "raspolaganje sredstvima za kupnju oružja i opreme namijenjene obrani suvereniteta RH".

Navode iz istražnog zahtjeva ne potkrjepljuju činjenice iz službenog glasila RH "Narodnih novina" u kojima su službene ovlasti direktora "RH Alana" manje od onih kojima je Zagorec raspolagao. Osim toga, njegove su ovlasti bile definirane dosta široko i neodređeno, čime je Zagorcu ostavljen prostor da se miješa i tamo gdje po dužnosti nije trebao.

Tako npr. iako se ne navodi precizno kako direktor može raspolagati sredstvima namijenjenim za kupnju oružja, navodi se kako će Ministarstvo financija surađivati s poduzećem radi izvršavanja financijskih, bankarskih, deviznih i drugih poslova iz nadležnosti "RH Alana".

Zagorec je također dobio ovlasti da od carine zatraži "otvaranje granice" za određene osobe i pošiljke, za koje je mogao tražiti da budu izuzete od carinske kontrole.

Isto tako Zagorcu su dane ovlasti neposrednog stupanja u kontakt s organima vojske, policije, carine, službama MORH-a i MUP-a i diplomatskim predstavništvima u poslovima od posebnog interesa za državu, čime je faktički dobio diskreciono pravo zapovijedanja bilo kojom postrojbom vojske i policije na terenu, piše Vjesnik.

General Zagorec je tako nekoliko puta izravno zapovijedao pojedinim pripadnicima MUP-ove antiterorističke postrojbe "Lučko", a koji su u svojstvu osiguranja pratili transporte oružja.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara