zagreb: ana mrak-taritaš nova pročelnica u gradskom zavodu za planiranje razvoja

U Gradskom zavodu za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša danas su zaključkom zagrebačkog Gradskog poglavarstva popunjena čelna mjesta Zavoda: Anka Mrak Taritaš postala je pročelnica, a Ivica Fanjek njen zamjenik. L

Ana Mrak-Taritaš, izabrana između osam kandidata, je diplomirana inženjerka arhitekture, s 18 godina rada u struci, a od 1992. radila je u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja. Njen zamjenik, izabran među pet kandidata, također je diplomirani inženjer arhitekture, od 1981. zaposlen u struci u gradskim upravnim tijelima.

Zagrebačko Gradsko poglavarstvo danas je donijelo i nekoliko zaključaka vezanih uz detaljne planova uređenja pojedinih gradskih područja. Tako će se na javnoj raspravi od 11. listopada do 10. studenoga naći prijedlozi odluke detaljnog plana uređenja stambenih naselja na području Špansko-Oranice i Sopnica-Jelkovec u Sesvetama, a utvrđeni su i programi za izradu planova Savska-Vukovarska i Vrbik-uz ulicu Ivana Lučića. Novi zamjenik pročelnice Ivica Fanjek je ocijenio pozitivnim što se odsada za izgradnju nebodera više neće koristiti metoda izdavanja lokacijske dozvole već aktivne pariticipacije građana i stručne javnosti putem izrade detaljnih planova uređenja.

"Ako investitori žele, mogu investirati u izradu detaljnih planova, a u slučaju Sesveta planove je dalo izraditi Ministarstvo graditeljstva", rekao je zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić odgovarajući na upit tko vodi urbanističku politiku u Gradu: Ministarstvo graditeljstva ili Gradski zavod za planiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fanjek je napomenuo da će se detaljnim planom za POS u Sesvetama poboljšati i tamošnja infrastruktura jer se predviđa gradnja vodovoda, trafostanice i plinske podstanice.

Na sjednici je prihvaćen i zaključak o osnivanju Vijeća za zaštitu potrošača koje će brinuti o pravima potrošača javnih usluga u području opskrbe vodom, plinom, toplinskom energijom, odvodnje, čistoće i prijevoza.

Za povećani broj korisnika pučke kuhinje, kojih je u Zagrebu trenutno 3250, bit će osigurano šest milijuna kuna do kraja godine i to iz uštede dodatka na mirovinu budući da se povećanjem iznosa najnižih mirovina smanjio broj korisnika novčane pomoći.

Zagreb je prihvatio darovnicu od 350.000 američkih dolara Međunarodne banke za obnovu i razvoj za financiranje pripremnih aktivnosti na projektu biološkog pročišćavanja otpadnih voda Zagreba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara