Zagreb: Biskupi razmotrili Papin posjet Hrvatskoj i druga pitanja

ZADOVOLJNI smo pripremama trećeg pastoralnog pohoda Svetog Oca Hrvatskoj od 5. do 9. lipnja, izjavio je biskup dubrovački mons. Želimir Puljić na današnjoj konferenciji za novinare koja je upriličena u povodu 26. zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK) koje je započelo u ponedjeljak, 31. ožujka.

Mons. Puljić je naglasio da je treći Papin posjet Hrvatskoj za crkvu milosni događaj a ujedno i povijesni jer je to jubilarno 100. putovanje Svetog Oca izvan Italije.

Moto trećeg Papina posjeta je: "Obitelj, put crkve i naroda" a na ovu temu bit će uskoro objavljeno i pastirsko pismo hrvatskih biskupa. Jedna od poruka toga pisma bit će značenje Papina dolaska u Hrvatsku u ovom sadašnjem vremenu, rekao je biskup Puljić.

Novinarima je predstavljen i službeni logo III. pohoda Pape Ivana Pavla II. autora Ivana Šaška, profesora liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Nadbiskup riječki mons. Ivan Devčić govorio je o ulozi diplomiranih teologa laika u našoj crkvi čije je djelovanje do sada bilo nepoznato. Dodao je da su biskupi raspravljali kako će se teologe laike najbolje iskoristiti.

Izvijestio je da je prošle godine na visokim crkvenim učilištima u Hrvatskoj upisano oko 1000 studenata, a da ih za potrebe crkvenog vjeronauka trenutno nedostaje oko 450.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup Devčić govorio je i o ustroju Tajništva Hrvatske biskupske konferencije koja ove godine obilježava 10. godišnjicu djelovanja, te nekim izmjenama u radu njezinih Vijeća i odbora u naredne tri godine.

Biskup požeški Antun Škvorčević novinarima je govorio o pitanjima koja se tiču odnosa Crkve i države s obzirom na provedbu ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice.

Podsjetio je da je zadnji četvrti ugovor koji se tiče gospodarskih pitanja potpisan prije pet godina.

Hrvatski biskupi raspravljali su o poteškoćama prilikom upisa pravnih osoba katoličke crkve u obrasce koje je izdalo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave. Te obrasce Ministarstvo je izdalo na temelju protokola, odnosno podugovora što su ga potpisali premijer hrvatske Vlade i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije 12. rujna prošle godine.

Biskup Škvorčević govorio je i o skorašnjem tiskanju trećeg izdanja rimskog Misala, odnosno njegovu prijevodu i prilagodbi za sadašnje liturgijske potrebe. Do sada su, kazao je, preveden uvod u Misal, te opće odredbe Misala.

Na konferenciji je bilo riječi i o ustanovi trajnog đakonata u našoj crkvi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara