Zagreb dobio novi GUP

ZAGREBAČKA Gradska skupština danas je donijela nove generalne urbanističke planove za Zagreb i Sesvete.

Članovi Gradske skupštine većinom su glasova, SDP-a i HNS-a, donijeli GUP Zagreba, čime je glavni grad, nakon trogodišnje procedure, dobio novi prostorno-planski dokument.

Novi GUP dolazi nakon starog, koji je vrijedio 17 godina, od godine 1986. Za zagrebački GUP glasovalo je 29 zastupnika SDP-a i HNS-a, protiv je bilo 12 oporbenih zastupnika iz HDZ-a, Hrvatskog bloka i HIP-a, a dva su bila suzdržana, iz HSP-a i HKDU-a.

Cjelodnevnu sjednicu Gradske skupštine obilježile su mnoge stanke tijekom rasprave o GUP-u, a u međuvremenu je održana i izvanredna sjednica Gradskog poglavarstva. Sjednica je održana zbog novopodnesenog amandmana na GUP Hrvatskog bloka uz potporu sedmero, uglavnom mlađih SDP-ovaca kojim se tražio osnutak povjerenstva za nadzor nad izradom detaljnih planova. No, Gradsko poglavarstvo nije prihvatilo taj amandman, a poslije ni članovi Gradske skupštine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime predlagatelja GUP-a, član Poglavarstva zadužen za prostorno planiranje Mislav Žagar zahvalio je stručnjacima na trudu, a voditeljica u izradi GUP-a Ines Merćep je dodala da je novi GUP prvi koji se izravno bavi urbanim prostorom grada Zagreba.

Tijekom rasprave o GUP-u Sesveta Radoslav Dumančić (Hrvatski blok) je ocijenio kako se izgradnjom stanova ruši koncepcija sesvetskoga GUP-a, a Vesna Pusić (HNS) je napomenula da će program društveno poticane stanogradnje potaknuti i "gradogradnju".

Na kraju današnje sjednice gradski su zastupnici većinom glasova donijeli i GUP Sesveta.

To je ujedno bila zadnja sjednica prije ljetne stanke, a gradski zastupnici ponovno će se sastati na jesen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara