Zagreb: Dvjestotinjak prosvjednika, među kojima i studenti u invalidskim kolicima traže uklanjanje arhitektonskih barijera

DVJESTOTINJAK prosvjednika, među kojima i jedanaest studenata Filozofskog fakulteta u invalidskim kolicima, danas je maršom kroz gradske ulice od zagrebačkih vlasti zatražilo uklanjanje arhitektonskih barijera i nepropisno parkiranih vozila radi oslobađanja puta za invalide u kolicima.

Prosvjedni marš su zbog, kako kažu, neosjetljivosti gradskih vlasti na potrebe osoba s invalidskim kolicima, ali i ostalih "osoba na kotačima" - biciklista, roditelja s malom djecom u kolicima, rolera - organizirali studenti Filozofskog fakulteta uz potporu dekana Nevena Budaka i članovi udruge studenata s tjelesnim invaliditetom "Korak", a pridružili su im se predstavnici dvadesetak nevladinih udruga.

Povod prosvjedu je nesreća u kojoj je ozlijeđen student Filozofskog fakulteta u invalidskim kolicima Denis Marijon. On je na putu do fakulteta zbog nepropisno parkiranih vozila morao izaći na kolnik gdje ga je udario automobil.

Na prosvjedni marš su se odlučili nakon neuspješnih apela gradskim vlastima, s prvenstvenim ciljem da se postave "stupići" kojima bi se onemogućilo nepropisno parkiranje na putu od studentskog doma "Cvjetno naselje" do Filozofskog fakulteta.

Prosvjednici su se popodne okupili ispred Filozofskog fakulteta, a onda su obišli krug od Fakulteta Ulicom grada Vukovara, Savskom, Slavonskom avenijom, te kroz naselje Vrbik natrag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na čelu kolone išlo je sedmero bubnjara iz benda "Zli bubnjari", za njima 11 studenata u invalidskim kolicima, par s djetetom u kolicima, biciklisti i pješaci. Nosili su veliki transparent na kojem je pisalo "Oslobodite nogostupe", a na leđima su nosili natpis "I mi smo tu!!! Znate li koliko je u Hrvatskoj studenata s invaliditetom?"

Na parkirane automobile stavljali su letke na kojima ih upozoravaju na članak 57. stavak 2. i članak 59. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji zabranjuju parkiranje automobila na nogostupu i na mjestu rezerviranom za vozila invalida, a prolaznicima su dijelili letke sa svojim zahtjevima. Nesmetani prolaz kroz promet prosvjedu je osiguravala policija.

Damir Kvesić, jedan od studenta Filozofskog fakulteta u invalidskim kolicima i član "Koraka", rekao je da je na zagrebačkom Sveučilištu 17 studenata invalida u invalidskim kolicima, na Filozofskom fakultetu ih je 11, i svaki se dan susreću s problemom u kretanju kolicima po ulicama.

Student u invalidskim kolicima koji je nastradao, Denis Marijon, inače predsjednik udruge "Korak", izjavio je da je prosvjed puno širi od problema osoba s invaliditetom u kolicima, te da su ih podržale i slijepe i slabovidne osobe kojima je, kako je naglasio, možda još i teže, te udruge kao što su Zelena akcija, biciklisti, majke s djecom, roleri.

Marijon je rekao kako se ne zna točan broj studenata s invaliditetom u Hrvatskoj te da su, da bi to saznali, poslali upitnike na fakultete. Rekao je da je u udruzi Korak 75 studenata s tjelesnim invaliditetom te oko 20-tak slijepih i slabovidnih.

Dekan Filozofskog fakulteta Neven Budak rekao je kako smatra da se mora prosvjedovati da bi se čuo glas invalida jer je žalosno da je moralo doći do nesreće studenta Marijona da bi se uopće skrenula pozornost na to da je nemoguće normalno proći okolicom fakulteta. To vrijedi i za druge dijelove grada, rekao je Budak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara