Zagreb: Festival znanosti u znaku razrješenja strukture "tajne života" - DNA

"JAVNOST treba postati svjesna prisutnosti znanosti, odnosno treba joj pomoći da shvati kako je znanost svuda oko nas", istaknuo je britanski znanstvenik Graeme R. Jones, profesor organske kemije na Sveučilištu Keele, jedan od sudionika Prvoga festivala znanosti u Hrvatskoj, započetog danas u Tehničkome muzeju u Zagrebu.

Priređivači festivala su Britanski kulturni savjet (British Council) iz Zagreba, Ministarstvo znanosti i tehnologije i Tehnički muzej. Suorganizatori su te priredbe u koju su, osim Zagreba, uključeni Rijeka i Varaždin, Društvo matematičara i fizičara Rijeka te sekcije Hrvatskoga prirodoslovnog društva.

I dok će Festival večeras biti svečano otvoren, Graeme Jones prijepodne je u Tehničkom muzeju počeo graditi model deoksiribonuklienske kiseline - DNA zajedno s učenicima pet zagrebačkih gimnazija.

Naime, Prvi festival znanosti u Hrvatskoj (od 12. do 18. svibnja) "u znaku" je velikoga otkrića Francisa Cricka i Jamesa Watsona - razrješenja strukture "tajne života" - DNA, za što su ti znanstvenici, zajedno s Mauriceom Wilsonom, godine 1962. dobili Nobelovu nagradu.

Poticanje dijaloga znanosti i javnosti za organizatore je i glavni cilj Festivala, a popularizacija znanosti jedan od ciljeva.

Ipak, po riječima profesora Jonesa, termin "popularizacija" znanosti često dovodi do zabune, posebice kad je riječ o medijima. Zato smatra da je puno bolje govoriti o potrebi da javnost postane svjesna znanosti u svojemu okruženju, nego da se znanost na popularizatorski način "prilagođuje" javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jer, dodao je, dok je javnost, primjerice, u većoj ili manjoj mjeri svjesna umjetnosti u njezinu kontinuitetu, o znanosti razmišlja uglavnom u terminima "nove" znanosti.

Zato je, za profesora Jonesa, izazov mlade ljude zainteresirati za, kako je rekao, "staru" znanost, kao što je struktura DNA.

Model DNA, koji će danas napraviti zajedno sa zagrebačkim gimnazijalcima, bit će visok oko dva i pol metra, a u njega će biti ugrađeno oko 50 parova komplementarnih baza adenin-timin i gvanin-citozin koje i određuju genetski kod.

Zagreb je jedna od postaja Graemea Jonesa koji već dva mjeseca, u organizaciji British Councila, putuje svijetom kako bi mladim ljudima približio znanost gradeći zajedno s njima molekulu koja je ključna za "tajnu životu".

Putovanje je počeo u Bugarskoj, nastavio u Belgiji, Češkoj i Kini, a nakon Zagreba, sljedeća postaja profesora Jonesa bit će Japan.

(Hina) ip sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara