Zagreb: Izvješće stručne skupine o GUP-u zZgreba

POVJERENSTVO zagrebačke Gradske skupštine za utvrđivanje činjenica o zakonitosti rada Gradskog zavoda za planiranje u vezi s izmjenama teksta Generalnog urbanističkog plana Zagreba ocijenilo je danas da još nema sve elemente za donošenje zaključka o tom pitanju.

Povjerenstvo je danas razmotrilo izvješće stručne skupine koja je usporedila tekst prijedloga GUP-a za javnu raspravu s Konačnim prijedlogom GUP-a.

Stručna skupina je utvrdila da je članak 107., koji legalizira dogradnju 9. kata Importanne Galerije, izgrađenog bez lokacijske i građevinske dozvole, i koji je bio razlogom povlačenja GUP-a iz procedure, doista naknadno ubačen u prijedlog GUP-a. Po nalazu stručne skupine, to je učinjeno bez znanja i odobrenja pročelnika Zavoda, što stručna skupina drži prekršajem unutarnje hijerarhijske discipline. Utvrđeno je također da su u Konačni prijedlog GUP-a ubačena još dva članka.

U izvješću stručna skupina navodi da je to, prema izjavi voditeljice GUP-a, učinjeno pozivajući se na činjenicu da su na Gradskom poglavarstvu u paketu prihvaćene sve primjedbe pravnih i fizičkih osoba na GUP.

Članovi Povjerenstva zagrebačke Gradske skupštine na današnjoj sjednici su ocijenili da izvješće stručne skupine nije dostatno za utvrđivanje zakonitosti rada Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša vezano uz GUP.

Predsjednik Povjerenstva Vladimir Velnić (SDP) je izvijestio da će stoga još jednom uputiti poziv gradonačelnici Vlasti Pavić i požurnicu ministarstvima prostornog uređenja i pravosuđa da se očituju i daju mišljenje na to izvješće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Gradskog će poglavarstva pak zatražiti izvješće o realizaciji zaključaka sa sjednica Gradskog poglavarstva 27. veljače i 5. rujna prošle godine u vezi s GUP-om kao i fonogram s rujanske sjednice. Tako će se, napominje Velnić, nazrijeti da li je netko propustio napraviti što je trebao, ali i vidjeti što se s GUP-om događalo između tih sjednica.

Članovi Povjerenstva Morana Paliković- Gruden i Mislav Žagar iz HNS-a su istaknuli da se iz izvješća Stručne skupine za prostorne planove ne može iščitati nezakonitost u radu Gradskog zavoda za prostorno uređenje, premda je, podsjećaju, u dosadašnjoj proceduri bila pokrenuta smjena pročelnika tog zavoda Miljenka Mesića, također HNS-ovca.

Gradonačelnica Vlasta Pavić je u dopisu Povjerenstvu najavila da će se predstavnici Grada Zagreba i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša ponovno sastati u srijedu 26. veljače radi što bržeg donošenja GUP-a Zagreba.

Stručna skupina sugerira rušenje nezakonito izgrađenog 9. kata Importanne galerije jer se to GUP-om ne može legalizirati.

Stručnu skupinu, čije je izvješće Povjerenstvo danas razmatralo osnovala je zagrebačka gradonačelnica 24. rujna 2002.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara