Zagreb je danas bio najzagađeniji na svijetu. Meteorologinja objasnila zašto

Zagreb je danas bio najzagađeniji na svijetu. Meteorologinja objasnila zašto
Foto: Borna Filić/PIXSELL

TIJEKOM dana u nekoliko hrvatskih gradova bile su zabilježene neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica, što je zabrinulo građane.

Meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar objasnila je o čemu se radi.

"Mnogi su se građani Zagreba zabrinuli danas zbog mutnoga zraka, a na stranici Hrvatske agencije za okoliš i prirodu objavljena je informacija da se radi o česticama PM10, odnosno česticama prašine ili dima koje nastaju izgaranjem krutih goriva. Međutim, to malo kome nešto znači.

Nakon razornog potresa u Zagrebu čiji su sjeverni dijelovi puni prašine i šute, uz brojna kućanstva kojima je zatvoren plin i ne mogu se grijati na uobičajen način, prva je pomisao da se možda radi o toj vrsti zagađenja. Međutim, razloge zapravo nalazimo u prilično neobičnoj sinoptičkoj situaciji.

Naime, posljednjih nekoliko dana na vrijeme kod nas utječe ciklona u srednjem Sredozemlju koja na svojoj prednjoj strani usisava pijesak iz Afrike, zatim ga snažnim zapadnim vjetrom prenosi nad područje Turske odakle ga pak istočnjak i sjeveroistočnjak vraća k nama. U ovakvoj situaciji, istočni vjetrovi dodatno mogu donijeti i pijesak iz pustinja srednje Azije koji pak ovamo stiže na stražnjoj strani druge ciklone koja se pozicionirala nad istočnim Mediteranom.

Saharski pijesak u ovom dijelu Europe i nije osobito rijedak, gotovo svaka Sredozemna ciklona donijet će ga manje ili više u jugoistočni dio kontinenta, ali su ovakve situacije u kojima ga ima više u sjevernim dijelovima zemlje, nego na moru, prilično rijetke.

Prema svjedočenju stanovnika Osijeka, slikama koje smo primili iz Đakova i brojnih drugih gradova, pa i iz susjedne Srbije, vidljivo je da je slična situacija u cijeloj jugoistočnoj Europi. Prema podacima Agencije, najveća je koncentracija čestica PM10 izmjerena u Osijeku, što je ujedno i potvrda teze da je riječ o pijesku koji k nama stiže s istoka", pojašnjava Mazzocco Drvar.

Onečišćenje će tijekom vikenda biti manje

Iz DHMZ-a poručuju da bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje.

"Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, preporučuje se svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru", izvijestili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". 

Također dodaju da se u slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje stanovništva.

Najveće zagađenje zraka u Osijeku i Zagrebu

Najveće zagađenje zraka letećim česticama zabilježeno je jutros u 10 sati u Osijeku i postupno se smanjivalo, ali je došlo i do Zagreba, izjavila je za Hinu načelnica Sektora za kvalitetu zraka Državnog hidrometeorološkog zavoda Cleo Kosanović.

Dodala je kako je na državnoj mjernoj postaji Dugave u 15 sati koncentracija iznosila 402 mikrograma po kubnom metru. To je jako visoko zagađenje i gledano u 24 satnom razdoblju, prosječna koncentracija letećih čestica ne bi smjela dnevno prijeći 50 mikrograma po kubnom metru, pojasnila je. 

Godišnja je gornja granica prosječna vrijednost dopuštene koncentracije lebdećih čestica 40 mikrograma po kubnom metru zraka. U slučaju da se ta granica prekorači više od 25 puta godišnje tada je kvaliteta zraka za tu onečišćujuću tvar druge kategorije, rekla je Kosanović. Stoga se čeka do kraja dana, jer se mjerenja provode u više navrata i na kraju izračunava srednja vrijednost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara