Zagreb, Karlovac, Rijeka, Split... Hrvatska na udaru novog vala vrućine: "Pripremite se na pakleni vikend"

Zagreb, Karlovac, Rijeka, Split... Hrvatska na udaru novog vala vrućine: "Pripremite se na pakleni vikend"

Foto: 123rf

GRADSKI ured za zdravstvo upozorio je građane kako će u idućih nekoliko dana vladati opasnost od toplinskog udara na poručju zagrebačke regije. Opasno će biti i na karlovačkom, riječkom, splitskom i dubrovačkom području. To se prvenstveno odnosi na dane vikenda.Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda u slijedećim danima i to od 22. do 25. srpnja, potreban je poseban oprez pri izlaganju suncu i toplini u splitskom, riječkom i dubrovačkom klimatskom području, te u Osječkoj regiji 24. srpnja, gdje nastupa umjerena opasnost od toplinskog na zdravlje ljudi.

Kako navodi Ured, toplinski val može izazvati dehidraciju sa simptomima glavobolje, suhe kože i usana, povećane tjelesne temperature, ubrzanog rada srca i mučnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U danima opasnosti nastupa toplinskog vala važno je izbjegavati direktno izlaganje suncu od 10,00 do 17,00 sati; piti dovoljno tekućine, vodu ili nezaslađeni čaj, pića bez alkohola; nositi laganu zaštitnu odjeću i obuću, sunčane naočale, šešir; smanjiti fizički napor, držati se hlada; rashladiti se boravkom u hladnijim prostorima i tuširanjem mlakom vodom; starije i djecu (i kućne ljubimce) važno je ne ostavljati ih bez nadzora na suncu; jesti laganiju hranu bogatu vodom (svježe voće i povrće, juhe)", priopćio je Gradski ured za zdravstvo.

Što nas čeka u idućem tjednu?

Sudeći prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, vrhunac vala vrućine očekuje se u subotu, a potom stiže nova promjena vremena koja će u kopnenim dijelovima zemlje donijeti kišu i osjetni pad temperatura.

Nestabilno vrijeme, s povremenom kišom i temperaturama koje neće prelaziti 30 stupnjeva očekuje se sve do sredine tjedna.

Nestabilnije će biti i na Jadranu, gdje se tijekom nedjelje i ponedjeljka očekuje kišovito vrijeme i nešto ugodnije temperature nego u danima vikenda. Ipak, pravo, vruće ljeto i obilje sunca vraća se već u utorak, a donosi i postupni porast temperatura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara