Zagreb - održan okrugli stol o identitetu Hrvata u BiH

"Identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini" tema je okruglog stola koji je održan danas u Zagrebu u organizaciji Udruge đaka Klasične gimnazije iz Visokog.

Polazeći od teze, koju je u ime organizatora za raspravu ponudio Slavko Jelčić, da se doprinos Hrvata Bosne i Hercegovine hrvatskoj kulturi svjesno zanemaruje i da se njima često manipulira, o identitetu Hrvata u BiH raspravljali su književnik Ivan Lovrenović, povjesničar Ivo Banac, jezikoslovac Ivo Pranjković, fra Petar Anđelović, pjesnik Mile Pešorda i drugi.

Lovrenović je ocijenio da je status Hrvata u BiH "gori nego ikad" jer oni "nemaju politički subjektivitet unatoč sudjelovanju u vlasti na svim razinama".

"Uzrok je u nesposobnosti da se pogledamo u oči, a jedino ima smisla poći od samih sebe", rekao je. Oslonjenost na Hrvatsku također ne pridonosi razvoju političkog subjektiviteta Hrvata jer je svaki politički projekt iz Hrvatske u BiH posljednjih petnaestak godina propao, od Herceg-Bosne do samouprave, rekao je književnik Ivo Lovrenović.

Povjesničar Ivo Banac smatra da su ideje na kojima je izgrađen odnos Hrvatske prema BiH zastarjele, postpreporodne, te da je u političkim projektima zbrkano političko i etnicističko hrvatstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kritizirao je hrvatsku politiku u posljednjih petnaest godina, ističući kako budući odnos zahtijeva dubinsku analizu dosadašnjih zbivanja i suradnju na kojoj je utemeljena Europska unija.

Jezikoslovac Ivo Pranjković ustvrdio je da je hrvatski jezik u znatnoj mjeri standardiziran na jezičnoj praksi bosanskih franjevaca, što je, istaknuo je, primjer velikog BiH prinosa hrvatskoj kulturi.

Slavko Jeličić, govoreći u ime organizatora, istaknuo je da je kulturni identitet bosanskohercegovačkih Hrvata u Hrvatskoj nepoznat, te je upozorio da se na taj dio hrvatskog naroda ne smije, kako je rekao, gledati kao na izvor za popunjavanje demografskih rupa u Hrvatskoj.

U uvodnom dijelu govorio je i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu Petar Anđelović, a u raspravi pjesnik Mile Pešorda i mnogi drugi.

(Hina) xiluc yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara