zagreb: Okruglim stolom obilježen Svjetski dan Roma

Obrazovanje je jedini put rješavanja problema koji najviše pogađaju Rome u Hrvatskoj, istaknuto je danas na okruglom stolu udruga Roma Hrvatske u povodu 8. travnja, Svjetskog dana Roma.

Svjetski dan Roma obilježava se od 1971. kada je u Londonu održan Prvi svjetski kongres Roma na kojem je usvojena romska zastava i romska himna.

Najveći problem je nepismenost i slabo obrazovanje Roma, istaknula je savjetnica ministra prosvjete i športa Jadranka Huljev dodavši da još uvijek djeca najčešće idu samo u prva četiri razreda osnovne škole, dok ih vrlo mali postotak završava školu.

"Iako se stanje u posljednje dvije godine popravilo i broj djece koja idu u školu porastao s 350 na 2000, osnovni problem je i dalje najosnovnija pismenost", upozorila je Huljev.

Od 15 Roma koji su prošle godine upisali visokoškolske ustanove samo ih je 5 upisalo drugu godinu, dodala je Huljev naglasivši važnost edukacije roditelja kako bi djecu slali u škole.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime saborskog Odbora za ljudska prava Nikola Ivančević obećao je da će problemi Roma i dalje biti predmetom razmatranja tog odbora.

Naglasio je da ima još mnogo neriješenih problema, no da su jednako tako napravljeni značajni pomaci u organiziranju Roma kroz osnivanje krovnih organizacija.

Predsjednik Udruge Roma Zagreba i Zagrebačke županije Alija Mesić rekao je da se sve više gubi identitet Roma, posebno kod mladih ljudi, dodavši da se položaj Roma može popraviti jedino zajedničkim organiziranjem.

Sudionici okruglog stola apelirali su stoga na zajedništvo Roma kako bi lakše mogli rješavati svoje probleme i popraviti položaj u društvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara