Zagreb: Oslobođen optužbe za krijumčarenje 150 kilograma kokaina iz Ekvadora

ZAGREBAČKI trgovac voćem i povrćem Rudolf Kralj (56) danas je na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbi za organizaciju krijumčarenja 150 kilograma kokaina, zaplijenjenog u lipnju 2000. u tršćanskoj luci.

U optužnici se Kralja teretilo da je krajem 1999., s nekoliko nepoznatih osoba, organizirao nabavku i prijevoz kokaina iz Ekvadora u Italiju.

U talijansku luku La Spezia kokain je stigao 30. ožujka 2000. Nakon što je Kralj uplatio polog za nastavak transporta, droga je prevezena u Trst, gdje ju je tamošnja policija otkrila 28. lipnja, tvrdilo je tužiteljstvo.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Duške Zastavniković-Duplančić te je optužbe odbacilo i donijelo oslobađajuću presudu.

Kralj se na sudu branio da je iz Ekvadora naručio banane i da nije znao da se u kontejneru s bananama krijumčarila droga.

Iznoseći obranu jučer je rekao da je krajem 1999. na Internetu pronašao dobrog ponuđača iz Ekvadora za nabavku banana koje je želio prodavati na zagrebačkoj Branimirovoj tržnici, gdje je imao dva štanda.

Tvrdio je da je naručio 40 tona banana, koje su trebale stići za nekoliko tjedana, ali da se zbog izbijanja puča u Ekvadoru isporuka odužila i krenula tek u siječnju 2000. Umjesto u Trstu, banane su prvo završile u Roterdamu, potom u Barceloni i La Spezii.

Kako su banane već počele truliti, dogovorio sam se odreći tereta kako bi vratio 20 tisuća njemačkih maraka garancije, a banane su trebale biti iskorištene za proizvodnju octa, rekao je Kralj.

Sanitarna inspekcija to je zabranila pa je odlučeno uništiti teret, a carinici su tada ponovno otvorili kontejner i pronašli drogu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara