zagreb: otvoren drugi međunarodni pjesnički festival

Drugi međunarodni pjesnički festival, koji je okupio pedesetak hrvatskih i inozemnih pjesnika, otvoren je večeras u Društvu hrvatskih književnika.

U ime organizatora manifestacije brojne pjesnike pozdravio je predsjednik DHK Slavko Mihalić koji je kazao da je poezija ono što okuplja i nudi zajedništvo u današnjem svijetu.

Pred okupljenim pjesnicima prvi je nastupio Ciril Zlobec, laureat Prvog međunarodnog pjesničkog festivala. Osim njega svoje pjesme čitali su Nenad Valentin Borozan (BiH), Munib Delalić (Norveška), Bogomil Gjuzel (Makedonija), Veselko Koroman (BiH) Jasna Melvinger (SRJ), Mario Papp (Mađarska), Gila Philipp-Kullmann (Njemačka), Bratislav Taškovski (Makedonija) i Leo Wintgens (Belgija).

Od brojnih hrvatskih pjesnika večeras su svoje pjesme kazivali Marija Barbarić Fanuko, Sead Begović, Mladen Kljenak, Stjepo Mijović Kočan, Sanja Pilić, Toma Podrug, Joja Ricov, Davor Šalat, Drago Štambuk, Anđelko Vuletić, Božica Jelušić, Nikola Kraljić i drugi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proglašen je i pobjednik ovogodišnjeg festivala, a to je Bogomil Gjuzel iz Makedonije, pjesnik, esejist, prozni i dramski pisac te prevoditelj. Do sada je sudjelovao na nekoliko afirmiranih festivala proze i poezije u svijetu. Objavio je dvadesetak zbirki pjesama. Zastupljen je u svim makedonskim i antologijama bivše države koje su se pojavile poslije 1965. i preveden na više stranih jezika.

Osim poezije objavio je nekoliko knjiga proze, nekoliko drama, a poznat je i kao prevoditelj s engleskog jezika, posebno klasika Shakespearea, T.S. Eliota, Marlowea i drugih.

Festival se nastavlja sutra književnom večeri koja će se održati u Varaždinu u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara