zagreb: otvorena retrospektivna izložba vere dajht-kralj

Retrospektivna izložba kiparice Vere DajhtKralj otvorena je večeras u Gliptoteci HAZUa, a obuhvaća oko 120 djela: skulptura, reljefa, nakita, nastalih od 1960. do 2003. u terakoti, emajlu, galvanoplastici i bronci.

Autorica izložbe, likovna kritičarka Elena Cvetkova, napomenula je da je kiparica Vera Dajht-Kralj posebna umjetnička osobnost u hrvatskom kiparstvu. Ona je umjetnica jake samosvijesti, iskonske povezanosti s kulturnim nasljeđem, naslagama iz obiteljskih odnosa, životnim okolnostima i kulturnom sredinom u kojima je desetljećima aktivno sudjelovala, rekla je.

Vera Dajht-Kralj rođena je u Zagrebu, završila je Akademiju likovne umjetnosti, a zatim je pohađala majstorsku radionicu Frane Kršinića i Antuna Augustinčića.

Cvetkova napominje u uvodnom tekstu izložbenog kataloga da je od 1955. do danas Vera Dajht-Kralj izradila deset spomenika i predložila dvadesetak kiparskih rješenja za javne prostore, a 1991. postavljena je i njezina skulptura "Prozor" u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu. Izlagala je na 80 skupnih i samostalnih izložaba u zemlji i svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Elena Cvetkova je upozorila kako se prema toj umjetnici dogodila i očita nepravda jer joj je djelo izostavljeno iz nekoliko sinteza hrvatske skulpture načinjenih u zadnjih tridesetak godina.

Po svojim osobinama ta umjetnica pripada među promicateljsku skupinu kipara koji svojim radom otvaraju nove prostore očitovane u kretanju skulpture u čemu joj pomažu materijali i tehnike kojima se inventivno koristi, rekla je. To su djela s izrazitim osjećajem slobode iz kojih se vidi da autorica ne robuje nikakvim unaprijed zadanim okvirima, istaknula je autorica izložbe Elena Cvetkova.

Likovni postav izložbe obavio je arhitekt Mario Beusan, a na otvorenju su govorili akademik Ivan Kožarić i ravnateljica Gliptoteke HAZU-a Ariana Kralj.

Izložba je otvorena do 14. prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara