Zagreb: Počinje projekt "edukacija iz praćenja epidemije AIDS-a"

NA DANAŠNJI Svjetski dan borbe protiv AIDS-a u Zagrebu je svečano označen početak projekta "Edukacija iz sistema praćenja epidemije AIDS-a za zemlje srednje i istočne Europe", koji će uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) provoditi Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar".

Hrvatska time postaje regionalni centar WHO-a za edukaciju o nadzoru i praćenju AIDS-a, a predviđeno je da iduće godine edukaciju prođe 150 stručnjaka koji se u svojim zemljama bave prevencijom AIDS-a, rekao je na konferenciji za novinare regionalni voditelj AIDS programa u WHO-u Srđan Matić.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić istaknuo je taj projekt kao priznanje "Andriji Štamparu", hrvatskom javnom zdravstvu i svima koji se u Hrvatskoj bave problematikom AIDS-a, bez čijeg napora Hrvatska ne bi bila zemlja s tako malom incidencijom AIDS-a.

Projektom edukacije stručnjaka iz 28 zemalja WHO želi unaprijediti sustave prevencije i praćenja epidemije AIDS-a u regiji, a posebice u istočnoj Europi koja zadnjih godina bilježi vrlo visoki porast incidencije AIDS-a.

Naime, u 52 europske zemlje HIV-om je zaraženo 1,8 milijuna ljudi, od čega su dvije trećine zaraženih u zemljama istočne Europe, posebice Rusiji i Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Škola narodnog zdravlja odabrana je, po Matićevim riječima, jer ima dugu tradiciju inovativnog pristupa u javnom zdravstvu.

Edukacija bi trebala početi u svibnju, a u prvoj će godini biti utrošeno oko 200.000 dolara.

Direktor "Andrije Štampara" Stipe Orešković rekao je da će program biti inovativan kada je riječ o približavanju rizičnim skupinama i razvoju novih metoda nadzora njihova ponašanja.

"Potrebe za takvim programima u svijetu rastu pa za dvije godine želimo postati centrom koji će funkcionirati samostalno bez pomoći WHO-a", rekao je Orešković.

Osim programa edukacije, u Hrvatskoj se putem Ministarstva zdravstva provodi i program prevencije AIDS-a koji sa 4,5 milijuna dolara financira Globalni fond.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara