Zagreb: Predstavljen "priručnik za odgojitelje i stručne suradnike"

"PRIRUČNIK za odgojitelje i stručne suradnike", kao dio projekta poticanja tolerancije prema osobama s invaliditetom koji Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida (HSUTI) već pet godina provodi u dječjim vrtićima, predstavljen je danas u Zagrebu.

Priručnik je nastao u dječjim vrtićima "Sesvete" i "Leptir" kao rezultat dječje igre, ali s jasnim ciljem - da razbije barijere u glavama djece, ali i odraslih prema drukčijim osobama, posebice invalidima, rekla je predsjednica HSUTI-ja Mirjana Dobranović.

Ravnateljica Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži Adinda Dulčić istaknula je kako je već svih 2.000 primjeraka toga priručnika podijeljeno, pa se javlja potreba za obnavljanjem naklade.

Na početku provedbe programa edukacije 68 posto djece u vrtićima izjavljivalo je da se ne bi željelo družiti i igrati s invalidnom djecom, a nakon provedbe programa njihovo se stajalište drastično promijenilo, pa se 94 posto izjasnilo za igru, druženje i odlazak na izlete s invalidnom djecom.

Jedna od devet autorica priručnika Nada Mladiček rekla je da je okosnica programa rada s djecom bila priča "Heidi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca su na temu "Heidi" crtala, a kasnije se i družila s invalidnim osobama, djecom u invalidskim kolicima, što je dovelo do pozitivne promjene, odnosno do tolerancije i prihvaćanja drukčijih osoba, rekla je Mladiček.

Priručnik donosi rezultate provedene ankete o tim stajalištima i sve informacije o programu, zajedno s dječjim crtežima.

Izdao ga je HSUTI uz financijsku potporu Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara