zagreb - predstavljena knjiga mirjane sanader "tilurium I"

U Arheološkom muzeju u Zagrebu danas je predstavljena knjiga dr. Mirjane Sanader "Tilurium I" koja obrađuje rimski legijski logor Tilurium, arheološko nalazište Gardun nedaleko od Trilja.

Dr. Sanader sa suradnicima na tom je lokalitetu istraživala od 1997. do 2001. i sva je ta istraživanja objavila u knjizi. Knjigu prate karte, skice i crteži pojedinih lokaliteta.

Autorica je naglasila da je u logoru Tilurij, koji je bio sagrađen u prvim godinama nakon Krista, boravilo od 5000 do 6000 vojnika.

Logor se nalazi na površini od 22 hektara, a tek 1997. na njemu su počela sustavna istraživanja i do danas su ostali samo dobro sačuvani dijelovi objekata, rekla je dr. Sanader, upozorivši da je većina arheoloških nalaza kroz prošlih 150 godina ukradena ili je nestala.

Autorica ističe da knjiga, osim arheoloških istraživanja tijekom iskapanja Tilurija na Gardunu, donosi i analizu pokretnog materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživanja se, kako je istaknula, nastavljaju.

Arheolog dr. Marin Zaninović istaknuo je važnost te knjige, odnosno građe kojom se ona bavi. Dodao je da je knjiga vrlo značajna za upoznavanje toga dijela južne Hrvatske, a isto tako da je predmet interesa, ne samo naše, već i europske arheologije.

Arheologinja Marina Miličević Bradač rekla je da je to istraživanje tek početak rada na jednom golemom lokalitetu, koji ima složenu mrežu arhitekture. Rijetkost je u arheologiji da je jedno istraživanje na takav način predstavljeno u knjizi vrlo detaljno: planovima, kartama i arheološkim nalazima, rekla je.

Miličević Bradač je ocijenila da je ta knjiga vrlo važna za budućnost, odnosno za nove mlade stručnjake koji će nastaviti istraživanja spomenutoga lokaliteta.

Osim autorice Sanader na knjizi, koju je izdao "Golden marketing", surađivali su Zrinka Šimić Kanaet, Tomislav Šeparović, Domagoj Tončinić, Zrinka Buljević i Michael Doneus.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara