Zagreb: Predstavljena studija izvodljivosti uređenja rijeke Save

UREĐENJE i korištenje rijeke Save od granice sa Slovenijom do Rugvice je ideja stara više od 30 godina, ali sada, uz trajnu zaštitu od poplava i energetsku korist, nova studija izvodljivosti nudi i druge mogućnosti poput urbanog razvitka, razvoja turizma i rekreacije i općenito kvalitetnijeg života uz Savu.

To je istaknuto na današnjem predstavljanju Prethodne studije izvodljivosti uređenja rijeke Save koje su u Staroj gradskoj vijećnici vodili Ladislav Prežigalo, pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo i projektanti iz tvrtke "Elektroprojekt" d.d. Zlatko Pletikapić i Željko Pavlin.

U predloženom rješenju zadržali bi se obrambeni nasipi na rijeci Savi i odteretni kanal Odra, a izgradnjom bazena Prečko i ustave Lučko omogućila bi se bolja kontrola poplavnih valova kroz Zagreb i nizvodno. Kanal Odra bi se produbio i tako povećao njegov proticajni kapacitet u budućim uvjetima povećanja vodnih valova do kojih može doći uslijed izgradnje lanca hidroelektrana u Sloveniji ili nepovoljnih hidroloških uvjeta. Izgradile bi se i četiri višenamjenske vodne stepenice: Podsused, Prečko, Zagreb i Drenje, na kojima bi se mogla koristiti dodatna vodna snaga i stabiliziralo dno korita Save.

Takvim iskorištavanjem vodne snage proizvela bi se dodatna energija i osiguralo oko 23 posto potrošnje električne energije u Zagrebu i okolici. Obnovom i izgradnjom crpilišta povećala bi se izdašnost vodonosnika s 9 na 13,5 tisuća litara u sekundi, rečeno je na predstavljanju.

Ladislav Prežigalo je istaknuo da čitav projekt, čija vrijednost doseže 730 milijuna eura, nije za ostvarenje u jednom mandatu, već da se izgradnja sustava planira protegnuti u narednih 17 godina.

Gradnju hidroenergetskih kapaciteta podržava i Svjetska banka, naglasio je dodajući da će o modalitetima financiranja ovog sustava biti riječi i na drugim prezentacijama gdje će se uključiti i lokalne zajednice.

Predstavljači projekta za uređenje i korištenje rijeke Save složili su se da će i taj sustav, izvede li se u potpunosti, saživjeti s građanima baš kao što je i Jarun postao nešto čega bi se Zagreb i njegovi stanovnici teško odrekli.

(Hina) bdj mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara