ZAGREB: PREDSTAVLJENI LJUBAVNI SONETI

Dvojezična knjiga "Sonetti d' more zvonjenice ljuvene" s prepjevima Mirka Tomasovića najljepših ljubavnih soneta Francesca Petrarke i petrarkista iz europske pa i hrvatske književnosti predstavljena je večeras u Talijanskom kulturnom institutu u Zagrebu. L

To drugo, dopunjeno, izdanje Tomasovićevih prepjeva u povodu 700. obljetnice Petrarkina rođenja (1304.-2004.) zajednički su objavili talijanski nakladnik "La Montgolfiera" i Društvo hrvatskih književnika.

Tomasovićevo izdanje ljubavne lirike nadahnute Petrarcom objavljeno je 1997., a novo, dopunjeno, izdanje upotpunjuje sliku galantne europske lirike 16. stoljeća kojoj Tomasović dodaje još tri pjesnika: P.D. Ronsarda, F. de Sa de Mirandu i L. Gongoru. Izdanje, koje na najbolji mogući način prikazuje razvoj petrarkizma kao najraširenijeg i najdugotrajnijeg zapadnoeuorpskog pjesničkog pokreta, Tomasović je upotpunio i s 15 novih soneta.

Ta zbirka, kako je istaknuto na večerašnjem predstavljanju, nudi najpotpuniju suvremenu antologiju petrarkizma na hrvatskoj jeziku, a uvrstio je i istaknute Petrarkine sljedbenice Veronicu Franco, Tulliu d'Aragonu, Gasparu Stampu, Louisu Labe i druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tomasovićev izbor zvonjenica ljuvenih razokrivaju dinamiku i razgrananost petrarkističkog pjesnikovanja te kontinuitet modela Kanconijera u europskoj lirici 16. stoljeća, istaknula je povjesničarka književnosti Cvijeta Pavlović.

Tomasović je naglasio kako Kanconjer za njega osobno, kao i za brojne Petrarkine sljedbenice, ima "svetopisamsko" dostojanstvo.

O novoj zbirci govorili su i ravnatelj Talijanskoga kulturnog instituta Flavio Andreis, Suzana Glavaš i Iva Grgić.

(Hina) atod ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara