Zagreb: Promotivno prikazan film o problemu trgovanja ženama

U EUROPSKOM domu u Zagrebu promotivno je danas prikazan edukativni film o problemu trgovanja ženama "Pogledaj i razmisli! Ropkinje 21. stoljeća", redatelja Borisa Krstinića.

Problem trgovanja ljudima često se "gura pod tepih", no to nije problem koji se može riješiti preko noći, istaknula je ministrica obrane Željka Antunović koja obnaša i dužnost predsjednice Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima.

Film koji je nastao zajedničkim radom nevladinog sektora i državne uprave tek je mali korak u suzbijanju toga velikog zla, no trebao bi potaknuti bolje rezultate, rekla je Antunović.

Predstavnik delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Willem van Nieuwkerk istaknuo je kao prioritet podizanje svijesti javnosti i informiranje o potencijalnim rizicima trgovanja ljudima.

Trgovina ženama kao posljedica političkog i ekonomskog stanja u zemlji već je odavno prisutna na našim prostorima, no to je i problem koji prelazi granice Hrvatske, ali i cijele regije, rekla je Slavica Kušić, predsjednica udruge Centar za žene Rosa.

Cilj je bio upozoriti žene na rizike od trgovanja ljudima, te skrenuti pažnju na sam problem i institucije koje rade sa žrtvama, rekla je Kušić.

Uz prevenciji i edukaciju, kao osnovni uvjet za pomoć ženama i razbijanja lanaca te nehumane trgovine navela je potrebu za efikasnijom kaznenom politikom, osiguravanjem skloništa za žrtve i omogućavanje žrtvama azila u trećim zemljama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara