Zagreb vraća oduzetu imovinu kćerkama Ante Pavelića

KAKO javlja srpska novinska agencija Tanjug, u tijeku je postupak povrata ovdašnje imovine kćerkama vođe ustaškog režima NDH Ante Pavelića. Višnja Pavelić nalazi se u Madridu gdje čeka na konačnu odluku hrvatskog suda, dok druga kćer, Mirjana Pavelić Pšeničik, živi u Kanadi.

Sudski postupak vodi se zbog vraćanja trećinskog udjela zgrade sa sedam stanova u zagrebačkoj Mandrovićevoj ulici broj 8. Pavelićevoj kćerki Mirjani već je vraćena trećina spomenute zgrade, dok se sudski proces vodi zbog povrata preostale dvije trećine drugoj kćerki Višnji.

Ona je zahtjev za povrat imovine podnijela još početkom 90-ih, no isti je odbijen s obzirom da u trenutku podnošenja nije imala hrvatsko državljanstvo. Iako je preko svog odvjetnika poručila da ga se zapravo nikada nije niti odrekla, izjava nije uzeta u obzir, pa je Višnja ponovo zatražila, na koncu i dobila hrvatsko državljanstvo.

Osim kuće od 218 kvadratnih metara s pripadajućim dvorištem od još 226 kvadrata, Pavelić je posjedovao još dvije kuće u Zagrebu, te dvije u predgrađu Podsused. Njegovi nasljednici procjenjuju kako se radi o imovini ukupne vrijednosti od oko 10 milijuna kuna.

Predsjednik hrvatskog udruženja vlasnika nekretnina Ante Šare izjavio je kako se imovina Ante Pavelića nasljednicima vraća po Zakonu o povratu oduzete imovine, koji datira iz 1996. godine. 30. listopada HDZ-ova je vlast usvojila Zakon o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, čime je ustašama i njihovim nasljednicima omogućeno da dobiju povrat srpske i židovske imovine koju su opljačkali u vremenu NDH, a koja im je oduzeta 1945. godine.

Podsjetimo, Pavelić nikada nije optužen niti mu je suđeno u Republici Hrvatskoj, već mu je sva imovina zapljenjena odlukom vojnih vlasti poslije spomenute 1945.

Šare je također dodao da Pavelićeve kćerke imaju pravo na povrat imovine po osnovnom pravu djece koja ne mogu biti proglašena krivima za djela svojih roditelja.

Predsjednik udruženja demantirao je glasine kako su sporne nekretnine stečene pljačkom srpke i židovske imovine, već da ih je Pavelić kao odvjetnik zaradio do 1928. godine, kada napušta teritorij Hrvatske.

D.R.


Foto: Globus

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara