Zagreb: ZET-ovi sindikati odgodili štrajk najavljen za sutra

KOORDINACIJA sindikata Zagrebačkoga električnog tramvaja (ZET) večeras je odlučila odgoditi za sutra najavljeni štrajk, kako bi zaposlenici ZET-a na referendumu odlučili hoće li i dalje inzistirati na 10-postotnoj povišici, unatoč stajalištu zagrebačkog Gradskog poglavarstva da je takva povišica moguća isključivo uz 5 postotno poskupljenje ZET-ovih usluga.

"ZET-ov vlasnik - Grad Zagreb, jasno nam je dao do znanja da će, ako se plaće zaposlenima u ZET-u povise za 10 posto, gradski prijevoz poskupjeti za pet posto, što, iz odgovornosti prema građanima, nismo željeli prihvatiti", kazao je predsjednik Koordinacije Zdravko Barušić, na večerašnjoj konferenciji za novinare, nakon poslijepodnevnih pregovora sindikata s Upravom ZET-a.

Izvijestio je da će sindikati, stoga, među ZET-ovim zaposlenicima, u slijedećih tjedan dana, provesti referendum, na kojem će odlučiti hoće li pristati na ono što im nudi Poglavarstvo, ili će krenuti u štrajk.

Stajalište Gradskog poglavarstva ZET-ovi sindikalci smatraju političkom igrom, upozoravajući da bi 10-postotno povećanje osnovice od 1. ožujka ove godine koštalo manje od 8,5 postotnog povećanja od 1. siječnja, koje su potpisali sindikati drugih 10 tvrtki u vlasništvu Grada.

Sindikati tih tvrtki su, zajedno s onima iz ZET-a, koncem tjedna održali dva štrajka upozorenja, tražeći od grada 17-postotnu povišicu.

Na koncu su, u petak, s Poglavarstvom potpisali dodatak Kolektivnom ugovoru, koji im jamči rast plaća od 8,5 posto ove, i 7,5 posto slijedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikati ZET-a ostali su pri zahtjevu za povećanjem plaća od najmanje 10 posto, s tim da bi se to povećanje primjenjivalo od 1. ožujka, ističući da bi to, u ukupnoj masi plaća za ovu godinu, za Grad bilo jeftinije.

"Činjenica da je Grad odbio jeftiniju varijantu dokazuje da je riječ o političkoj odluci", ocijenio je Barušić.

Dodao je da "sindikati misle na građane i neće dopustiti da se netko s njima igra i da vrlo nisko i podlo ucjenjuje njih, ali i najeksponiranije zaposlenike ZET-a, a to su vozači tramvaja i autobusa".

Na pitanje novinara je li zahtjev sindikata moralan, s obzirom na lošu ekonomsku situaciju velikog dijela građana, Barišić je odgovorio kako je "danas moralno svoj rad, koji je jedino što imate, prodati što skuplje".

"Mi smo ocijenili da naš rad vrijedi 10 posto više", dodao je.

Današnji pregovori sindikata i Uprave ZET-a trajali su četiri sata. U ime vlasnika- Grada Zagreba, sa sindikatima je pregovarao ravnatelj ZET-a Julius Pevalek, a u njima nije sudjelovao nitko iz gradskog Poglavarstva.

Pevalek je, tijekom pregovora, išao u Poglavarstvo na konzultacije, a izostanak gradskih otaca, sindikalci su ocijenili neozbiljnim.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara