Zagrebačka burza: Ulagači čekaju vijesti iz poslovnog sektora

Zagrebačka burza: Ulagači čekaju vijesti iz poslovnog sektora
Foto: FAH
 
NA ZAGREBAČKOJ burzi danas se očekuje opreznije trgovanje dok se čekaju vijesti iz poslovnog sektora koje bi usmjerile investitore, a Crobexi bi mogli stagnirati nakon što su prošloga tjedna prekinuli petotjedni negativni niz.
 
Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.
 
Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 0,35 posto, na 1.788 bodova, a Crobex10 za 0,38 posto, na 1.037 bodova. Oba indeksa tako su prekinula petotjedni negativni niz, odmaknuvši se od najnižih razina od kolovoza 2016.
 
Među sektorskim indeksima, najviše je na dobitku bio Crobextransport, 4,25 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, 1,5 posto.

Redovni promet dionicama prošli tjedan 21 milijun kuna
 
Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 21 milijun kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego u tjednu ranije.
 
"Na domaćem tržištu protekli tjedan indeksi su blago porasli, prekinuvši petotjedni negativni niz, no uz i dalje vrlo nisku likvidnost", kaže Magdalena Dolenec, mlađa analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.
 
Likvidnost, dodaje, nisu znatnije poboljšale ni dvije blok transakcije. „Prosječni dnevni promet kretao se oko 5,8 milijuna kuna”, navela je.
 
U blok transakciji dionicama HTP Korčule ostvareno je 4,36 milijuna kuna prometa po cijeni dionice od 57,5 kuna, a HT-a 3,2 milijuna kuna, po cijeni od 160 kuna.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najlikvidnija je bila dionica Valamar Rivijere
 
U redovnom trgovanju najlikvidnija je bila dionica Valamar Rivijere, s prometom od 3,6 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 1 posto, na 39,4 kune.
 
Slijedi dionica HT-a, s prometom od 3,22 milijuna kuna, pri čemu je pojeftinila 0,9 posto, na 160 kuna.
 
Povlaštenim izdanjem Adrisa ostvareno je, pak, 1,75 milijuna kuna prometa, uz pad cijene za 0,2 posto, na 420 kuna.
 
U fokusu investitora bila je i dionica Čakovečkih mlinova, kojom je protrgovano za 1,29 milijuna kuna. Cijena joj nije zabilježila promjenu u odnosu na tjedan ranije, završivši tjedan na 6.450 kuna.
 
Od 61 izdanja kojim se prošloga tjedna trgovalo, njih 29 zabilježilo je pad cijene, 19 porast, a 13 stagnaciju.
 
Atlantska plovidba među likvidnijim izdanjima
 
Najviše su pritom među likvidnijim izdanjima poskupile dionice Atlantske plovidbe, za 8,9 posto, i Medike, za 8,1 posto.
 
S druge, pak, strane, na najvećem gubitku bile su dionice Excelsa nekretnina, za 16,5 posto, i Luke Ploče, za 10,5 posto.
 
„S obzirom da nema važnijih korporativnih vijesti, danas očekujem opreznije trgovanje, karakteristično za početak tjedna. U fokusu investitora, međutim, ovoga tjedna bit će objava financijskih izvješća kompanija za prvo tromjesečje”, zaključuje Dolenec.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara